Predloženo da SDA kandidata za Predsjedništvo BiH bira tajnim glasanjem, Sebija Izetbegović na listi

Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici proslijedila je Predsjedništvu SDA imena četiri funkcionera koje je članstvo predložilo kao kandidate ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo SDA će u konačnici donijeti odluku o tome hoće li Konvencija SDA birati kandidata aklamacijom ili tajnim glasanjem.

Kadrovska komisija SDA danas je usvojila dva zaključka koja su proslijeđena Predsjedništvu SDA. Prvi je da se utvrđuju imena četiri kandidata i to Denisa Zvizdića, Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića i Safeta Softića. 

Drugim zaključkom Predsjedništvu SDA predloženo je da se Konvencija SDA izjašnjava tajnim glasanjem (sistem takozvane "liste") o kandidatu ove stranke za Predsjedništvo BiH, odnosno da SDA svog kandidata na ovogodišnjim izborima za Predsjedništvo BiH ne bira aklamacijom. 

Ovu odluku donijela je Kadrovska komisija SDA koju čine Senija Bubić, Šefik Džaferović, Šefkija Okerić, Asim Sarajlić, Halid Genjac i Adil Osmanović. 

Loptica je prebačena na Predsjedništvo SDA koje će u konačnici odlučiti o tome da li će prihvatiti prijedlog Kadrovske komisije ili će pak Konvencija SDA aklamacijom izabrati Denisa Zvizdića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U procesu unutarstranačkih nominacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića je kao kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH nominovalo više od 90 unutarstranačkih organa, dok su manju podršku dobili trenutni zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, zatim zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. 

Ipak, podrška više od 90 općinskih odbora Denisu Zvizdiću nije bila dovoljna članovima Kadrovske komisije SDA da predlože Konvenciji da potencijalnog kandidata za Predsjedništvo BiH izabere aklamacijom. 

Konvencija SDA je statutarno tijelo koje ima do 400 sudionika pred kojim će se 26. maja naći glasački listić na kojem će biti više imena, odnosno kandidata koji bi mogli biti konačni izbor SDA za Predsjedništvo BiH. 

Javnost posljednjih mjeseci pomno prati politički uspon Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a koja je ranije tvrdila kako nema nikakve ambicije da sjedne u "državnu stolicu" u kojoj trenutno sjedi njen muž.

Ukoliko dođe do glasanja, sudionici Konvencije SDA tajnim će glasanjem imati mogućnost da se opredijele za jednog kandidata s liste. Na kraju će se prebrojati glasovi i onaj ko bude imao najveću podršku bit će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda

Konvenciju SDA čine članovi Glavnog odbora SDA, Predsjedništvo SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA uz zastupnike i delegate SDA u državnom i entitetskim organima zakonodavne vlasti.