Prof. dr. Sebija Izetbegović odgovara kada treba popuštati mjere: Nema opuštanja kad krene...

sebija
Generalna direktorica KCUS-a poručila je da je spremna javno se vakcinisati i naglašava važnost razbijanja predrasuda o vakcinaciji

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH primila je uzorke vakcine "Sputnjik V" od veleprometnika "Krajinagroup" iz Banje Luke. Uzorci su dostavljeni u kontrolni laboratorij u Sarajevu, a okončanje procedura iz nadležnosti agencije očekuju početkom naredne sedmice.

- No, borba protiv nevidljivog neprijatelja još traje. Prema svemu sudeći, mjera ćemo se morati pridržavati i kada jednom budemo vakcinisani, želimo li da borba zaista urodi plodom , izjavila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

- Dočekali smo prihvatljivije brojke kada je riječ o borbi s koronavirusom. Da li je to momenat kada zdravstveni radnici mogu malo da odahnu, s obzirom da su podnijeli najveći teret pandemije? Ili nema opuštanja? Naravno, ovo jeste trenutak kada smo se malo opustili, u smislu toga da smo određeni broj uposlenika s mjesta Podhrastovi povukli na njihova stara radna mjesta. Istina je da je manji pritisak nego što je bio ali mislim da još uvijek nema mjesta opuštanju, jer znamo da virus svakog trenutka može da bukne i da dođe do ponovnog rasplansavanja.

NA PODHRASTOVIMA 40 BOLESNIKA

Trenutna situacija je sasvim zadovoljavajuća, mi smo danas s podnošljivim brojem bolesnika i tako je već izvjesno vrijeme, kazala je Izetbegović.

- U punktu Podhrastovi imamo 40 bolesnika, 14 ih je na intenzivnoj njezi. Na KCUS-u imamo isto toliko  bolesnika koji su s nekom primarno bolešću smješteni u sobe izolatorija tako da mogu dobiti jako kvalitetnu uslugu. To je za nas podnošljivo u ovom trenutku, bilo je momenata kada smo imali veliki broj pacijenata i to je za nas bilo naporno