Sebija se preračunala: Nije potrebna saglasnost ministra zdravstva za smjenu direktora KCUS-a

N

Upravni odbor KCUS-a će danas u 16 sati održati drugu redovnu sjednicu. Na dnevnom redu će se naći prijedlog odluke o razrješenju generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, kao i prijedlog odluke o imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a.

Sve jasno

Na sjednici održanoj 30. oktobra Upravni odbor je donio odluku o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice KCUS-a prije isteka mandata.

No, Izetbegović tvrdi da su imenovanje novog UO KCUS-a, kao i zahtjev za njenu smjenu nezakoniti. O tome će danas raspravljati članovi UO. Međutim, Sebija se tokom izjašenjenja na zahtjev UO KCUS-a izgleda preračunala.

Dokazuje to i dopis koji je u posjedu "Avaza" iz decembra 2015.godine. Tada je tadašnji ministar zdravstva Vjekoslav Mandić upoznao UO KCUS-a "da ne postoji zakonski temelj za davanje saglasnosti na razrješenje direktora zdravstvene ustanove i postavljanje vršitelja dužnosti direktora od federalnog ministara zdravstva već samo na imenovanje direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač, odnosno suonsnivač Federacija."

Ali, kako stvari stoje, ovo će danas biti posljednji dan da će Sebija Izetbegović upravljati KCUS-om. Njena smjena je neizbježna, a za v. d. direktora danas će biti postavljen, što smo i najavili prije 20 dana, dr. Alen Pilav.

Imena kandidata

Inače, UO KCUS-a će raspravljati i o kandidatima za direktora nakon okončanog konkursa. Prijave su poslali Ismet Gavrankapetanović, ali i Mevludin Mekić, Alen Pilav i Sanela Salihagić.