Sedam hiljada učenika u BiH prvi put na testiranju

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje provela je u posljednji mjesec i po glavno istraživanje “Programme for International Student Assessment” (PISA 2018), u kojem je sudjelovalo skoro 7.000 15-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Učenici 213 osnovnih i srednjih škola prvi put su sudjelovali u ovom međunarodnom istraživanju, a odgovarali su na pitanja iz čitalačke i matematičke te pismenosti iz prirodnih nauka.

Testiranje PISA, u kojem sudjeluje više od 80 država svijeta, provodi se od 2000. godine pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

PISA rezultati ne utječu na ocjenjivanje učenika i nastavnika, nego ukazuju na stanje u obrazovnim sistemima i politiku obrazovanja. Rezultati učenika i škola ne procjenjuju se pojedinačno, već se prikazuju kao cjelokupna postignuća učenika na nivou zemlje.

Istraživanje se odvija u saradnji s obrazovnim vlastima i školama, a do sada je na međunarodnom nivou ukupno testirano više od milion učenika.

Kako svaki ciklus ima naglasak na jedno područje, naglasak PISA-e 2018. bio je na čitalačkoj pismenosti.

Ovo istraživanje ne temelji se na reprodukciji nastavnih planova, nego na sposobnostima učenika za primjenu usvojenih znanja i vještina u stvarnim životnim situacijama. Cilj PISA-e je ispitati u kojoj su mjeri petnaestogodišnji učenici pripremljeni za nastavak obrazovanja, uključivanje u proces rada i aktivno sudjelovanje u društvu.

PISA testiranjem provjerava se spremnost učenica i učenika da se uključe na svjetsko tržište rada i da u njemu budu konkurentni. Koliko su za to spremni djelimično će pokazati i rezultati koji će biti objavljeni krajem 2019. godine.