Sedam maratonaca krenulo na ultramaraton iz Vukovara do Potočara

Sedam maratonaca krenulo je jutros iz Memorijalnog centra Ovčara na ultramaraton od Vukovara do Srebrenice, u povodu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ultramaratonci će u pet etapa preći 227 kilometara i na taj način odati počast žrtvama zločina u Srebrenici i Vukovaru, te svim nevino stradalim tokom rata od 1990. do 1995. Dolazak u Potočare planiran je 10. jula oko 13 sati.

Ekrem Bećirović, voditelj ultramaratona i zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba koja je organizirator ultramaratona, kazao je za Fenu da je ovo sedmi ultramaraton iz Vukovara za Srebrenicu.

- Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović, Duško Štrbac, Slovenac Nikica Danil i Nermina Bakalović iz Potočara, a trenutno živi u Americi preći će etapu Vukovar/Ovčara - Vinkovci - Brčko - Janja - Zvornik - Srebrenica/Potočari kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama - kazao je Bećirović.

Razgovor o temi "Kako se sjećati Srebrenice" (Genocid kao mjesto kulturnog sjećanja) bit će održan danas u 19 sati u Novinarskom domu Zagreb, a sudjelovat će: Hariz Halilović, Hasan Nuhanović, Tomislav Pletenac i Ajka Tiro Srebreniković.