Sedmogodišnja Grejs sa Daunovim sindromom živi svoj san o manekenstvu

Od malih nogu gradi karijeru u modelingu.

Sedmogodišnja Grejs Isabela Verton (Grace Isabella Wharton) iz Cheshirea u Velikoj Britaniji je rođena sa Daunovim sindromom.

Uprkos tome, ona gradi uspješnu manekensku karijeru. Grejs je potpisala ugovor sa modeling agencijom prošle godine, a već je učestvovala na brojnim događajima, kao što su događaji za Disney i za CBeebies. 

Ova djevojčica je također glumila u kampanji o različitostima, koja nosi naziv "Iza ožiljaka (Behind the Scars)", i oduševila preko hiljadu pratilaca na Instagramu. 

Uprkos tome što je rođena sa Daunovim sindromom, stanjem koje značajno pogoršava osnovne životne aspekte, Grejs je odlučna da ne dozvoli da je ta bolest definira a najviše joj u tome pomažu njeni roditelji, Šeril (Cheryl) i Džon Varton (John Wharton). 

- Ona strašno voli biti pred kamerom i pozirati. Voli šetati kao manekenka i biti u centru pažnje. Jako je lijepa, svako ko je vidi kaže da je preslatka - rekla je njena majka Šeril.

Njena majka dodaje da su na društvenoj mreži Fejsbuk vidjeli reklamu u kojoj se traže modeli sa invaliditetima, i prijavili Grejs. Zatim su pozvani na fotografiranje. 

- Grejs je došla na fotografiranje, šetala kroz prostoriju kao na pisti i plesala pred svima. Bilo je jako simpatično. Nedugo zatim, Dizni je pokazao interes za nju, a radila je također sa CBeebies - rekla je Šeril.

Laura Džonson (Johnson) iz CBeebies je rekla kako su osjećali da osobe s invaliditetima nemaju dovoljno prilika za bavljenje modelingom, reklamama, glumom i pojavljivanjima na televiziji, te su odlučili doprinijeti da se to promjeni, i pružiti priliku ovoj kategoriji. 

Za Grejs je rekla da su odmah vidjeli da će ona biti nešto fantastično. 

- Ona je prelijepo malo stvorenje, tako nasmijana i puna samopouzdanja. Zaista je jedna od naših uspješnih priča - rekla je Laura Džonson.

Kada su njeni roditelji saznali da će Grejs biti rođena s Daunovim sindromom, prvo su bili potrešeni. Zatim su odlučili da će ulagati u nju bez obzira na sindrom. Slavili su i uzdizali svaki dio nje. 

Grejs ide u školu, gdje je svi vole i ima mnogo prijatelja. Najpopularnija je u svom razredu i svi se žele igrati s njom. 

Njen najveći problom je govor. Zna pričati, ali ima poteškoće pri govoru. 

- Nekada je jako teško razumjeti šta govori. Ali na kraju uvijek nekako razumijemo šta kaže. Nadamo se da će njen govor vremenom napredovati - rekla je njena majka. 

Grejs je primjer koji mijenja opće mišljenje i predrasude o ljudima s Daunovim sindromom. Kada se spomene ovaj sindrom, prva stvar koju će pojedinac pomisliti je da su to osobe koje nikad neće naučiti pričati, čitati, itd. Grejs je djevojčica koja pokazuje da se sve može postići uprkos preprekama. Kao što piše na majici koju je jednom priilikom nosila "to je samo viška hromozom, ništa strašno".