Šef misije OSCE-a u BiH komentarisao pisanje Žurnala o predsjedniku VSTV-a

"Kada se pojave krivični navodi protiv pravosudnih zvaničnika, to dodatno šteti već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe", kazao je u izjavi za N1 šef misije OSCE-a Bruce Berton nakon pisanja magazina Žurnal o predsjedniku VSTV-a i umiješanosti u skandal u vezi primanja mita.

"Stoga je od ključnog značaja da se navodi u potpunosti provjere. Imajući u vidu da sva lica uživaju pravo da budu smatrana nevinim dok se ne dokaže suprotno, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poziva nadležne organe da ispune svoje dužnosti i obaveze i sprovedu nepristrasne i temeljne istrage. Tamo gdje je to potrebno, možda će biti nužno uključiti dodatne mjere, kako bi se osiguralo da nema sukoba interesa", navodi Berton u odgovoru.

Podsjetimo, magazin Žurnal danas je objavio da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu.

Kako navode iz Žurnala, u posjedu su dokaza koji potvrđuju navode o Tegeltijinoj umiješanosti u koruptivne radnje. Dok sam Tegeltija negira navode i najavljuje tužbe, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poziva na Tegeltijinu ostavku, prenosi N1.