Šef republikanaca u Teksasu pozvao na odcjepljenje od SAD-a

.
ČELNIK Republikanske stranke u Teksasu rekao je da bi "države koje poštuju zakon" mogle stvoriti “vlastitu uniju", nakon što je Vrhovni sud SAD-a odbio teksašku tužbu oko predsjedničkih izbora 2020. godine

Odluka Vrhovnog suda posljednji je pravosudni poraz Republikanske stranke u pokušajima da se ponište rezultati izbora 3. studenoga, na kojima je demokratski kandidat Joe Biden pobijedio predsjednika Donalda Trumpa, uskrativši mu drugi mandat, prenosi Fox News.

Teksas je ustvrdio da ima pravo "zahtijevati da sve ostale američke savezne države slijede ustavom određena pravila pri imenovanju elektora u izborni kolegij". Teksas tvrdi da i ostale savezne države trpe kad god jedna savezna država "krši savezni zakon da bi utjecala na ishod predsjedničkih izbora".

Burna reakcija čelnika republikanaca na odluku Vrhovnog suda

Međutim, Vrhovni je sud odbacio tako utemeljenu tužbu, prenosi Associated Press. U obrazloženju stoji da Teksas "nije pokazao pravno prepoznatljiv interes za način na koji druga savezna država provodi svoje izbore". Bivši kongresnik iz Floride Allen West, koji od srpnja vodi Republikansku stranku u Teksasu, objavio je odgovor nakon odluke suda.

"Odbacujući tužbu Teksasa i još 17 saveznih država, te 106 američkih kongresnika, Vrhovni sud donio je odluku da savezna država može poduzimati neustavne radnje i kršiti vlastiti izborni zakon, što rezultira štetnim učincima na druge države koje se pridržavaju zakona, dok država prijestupnica ne snosi posljedice", prenosi Westov odgovor KTVT-TV iz Dallas-Fort Wortha.

"Ovom se odlukom uspostavlja presedan koji kaže da savezne države mogu kršiti Ustav SAD-a i da za to neće odgovarati. Ova odluka imat će dalekosežne posljedice za budućnost naše ustavne republike", nastavlja West.

Nije prvi prijedlog o odcjepljenju

Westov prijedlog na tragu je stajališta koje je ranije izrazio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kyle Biedermann iz Fredericksburga, koji je pozvao na raspisivanje referenduma na kojem bi glasači odlučivali treba li se Teksas odvojiti od SAD-a.

"Savezna vlada je izvan kontrole i ne predstavlja vrijednosti Teksašana. Zato se obvezujem da ću tijekom ovog saziva iznijeti zakonski prijedlog kojim se Teksašanima omogućava da glasaju za to da se država Teksas ponovno uspostavi kao neovisna nacija", stoji u Biedermannovoj izjavi.

Konzervativni voditelj: Rascjep u SAD-u je neizbježan

Osim toga, radijski voditelj Rush Limbaugh ovog je tjedna izjavio da je rascjep u SAD-u neizbježan, s obzirom na kronične nesuglasice između konzervativaca i liberala.

"Zapravo smatram, a mnogi na to aludiraju, da se krećemo prema secesiji. Ovako dalje više ne ide. Ne može biti miroljubive koegzistencije između dvije potpune različite životne teorije, teorija vladanja, teorija o tome kako upravljamo svojim poslovima. Ne možemo biti u tako groznom sukobu bez određenog popuštanja", dodao je Limbaugh.

Trump ne odustaje

U međuvremenu, Trumpova administracija ne izgleda spremna odustati od borbe da se "prijevara birača" prizna i na sudu. Tijekom gostovanja u političkom talk showu "Hannity" u petak, Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani rekao je da predsjednikov pravni tim nije završio s tužbama oko izbora.

"Ljudi ove zemlje imaju pravo da ih se čuje. Treba im omogućiti barem da ih sud sasluša kako bi mogli iznijeti svoje činjenice, odnosno ne smije ih se gurnuti u stranu i sakriti te činjenice", rekao je Giuliani.