Selo Pecka prirodni je biser u Krajini

.
Centar je u podnožju stijena istoimenog i jednog od najvećih prirodnih penjališta u Bosni i Hercegovini sa više od 120 penjačkih smjerova

Jedan od dokaza da turizam u našoj zemlji ima budućnost jeste priča iz sela Pecka.

Malo mjesto sa oko 100 stanovnika, smješteno u blizini Mrkonjić Grada, postalo je Centar za posjetitelje Pecka. Oni su korisnici Via Dinarice kojih u BiH ima skoro 150. Centar se nalazi u nekadašnjoj osnovnoj školi koja je radila od otvaranja 1931., pa sve od 1995., kada je zatvorena i do 2014. bila napuštena.

Od prvobitne ideje da se na ovom mjestu osnuje samo info-centar, nenadano, ovo mjesto je preraslo u atrakciju, privlačnu u očima posjetitelja, polaznu i povratnu tačku za penjanje, izlete, planinarenje, vožnju biciklima i sve one aktivnosti koje ovaj kraj nudi.

Ideja centra bila je da spoji atrakcije ovog kraja i pruži domaće proizvode izvanrednog kvaliteta koje će plasirati rad vrijednog lokalnog stanovništva i tako promovisati ovaj lokalitet i sve ono što ima da ponudi. Centar je u podnožju stijena istoimenog i jednog od najvećih prirodnih penjališta u Bosni i Hercegovini sa više od 120 penjačkih smjerova. A zahvaljujući postojanju tog penjališta, u ovom kraju se svake godine održava outdoor festival.

Festival koji osim penjanja sadrži i mnoge druge aktivnosti, poput raftinga, pješačenja, preživljavanja u prirodi i mnogih drugih. Kako za odrasle, ovaj festival nudi različite sadržaje i za djecu. Ono što daje dodatni značaj ovom mjestu jeste izvor rijeke Sane koji je proglašen spomenikom prirode. Osim ove atrakcije, tu je i izvor rijeke Plive i Eko zona Zelenkovac oko 15 km udaljen, dok su vrhovi visokih planina Krajine: Vitorog, Klekovača i Šator udaljeni od ovog mjesta oko 60 km. Za domaćina Centra, Borislava Marića, ovo mjesto predstavlja školu života koja nudi razna znanja: prvenstveno  iz života, historije, culture, hrane i sve to u saradnji sa ljudima iz raznih oblasti.

- Mi smo nekoliko godina imali vlastitu baštu, koju smo održavali zajedno sa gostima i gdje je svako ima slobodu da ubere šta hoće. I danas, naši gosti imaju potpunu slobodu da kuhaju sa nama, daju ili uzimaju recepte. Sve radimo u zajednici i vrlo smo ponosni na taj odnos, rekao je Borislav Marić, domaćin Visitor Centra.

Na ovom mjestu prije 2000 godina, i stari Rimljani su imali mjesto za odmor. Domaćin Boro je želio nastaviti njihovu tradiciju, a tu je pronašao i sebe. Pronašao je, kako kaže, biser koji se skrivao pod velom historije, onaj isti biser koji su pohodili Rimljani, koji nisu veliki već su samo stari te stoga i cijenjeni, a domaćin Boro cijeni sve, ponajviše prirodu koja govori.

Sve je, kako kaže Boro, došlo spontano kako i danas ide. Ovo mjesto je odgovor na potrebe, spaja ugodno s korisnim. Kako bi pomogli mještanima sela, od njih kupuju domaće proizvode, te ih pripremaju gostima, čime im prave nezamisliv ugođaj. Parolom “Svi za jednog, jedan za sve”, Boro i mještani ovog sela uspijevaju u vremenu poskupljenja svega, da se održe na nogama.

Na pitanje kako je na njih utjecalo poskupljenje, Boro je sa smješkom odgovorio: “Sve je poskupilo, osim nas.”

Ovim i sličnim postupcima, Boro se trudi da svima pokaže važnost zajednice.

- Bitno je da čovjek bude sit, zadnja stvar je novac. On je neophodan, ali samo da se gura dalje, kaže Boro.

I ide se dalje. Centar Pecka aktivno gradi mobilijar u okolici izvora rijeke Sane. Odmor za oči na kojem ima mjesta za svakoga. Gradnja mobilijara je privremeno prekinuta zbog obilnih padavina, ali se uskoro očekuje nastavak. Na kraju priče, naš sagovornik je kazao da je suština ove priče potraga za smislom života. Da napusti grad i dođe na selo, sve ovo osnuje, trebala je samo volja, volja za životom.