Semir Efendić objasnio zašto je napustio SDA i priključio se Stranci za BiH

asd
Naša politička scena opterećena je raspravama koje ne vode nigdje, rekao je Efendić

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, nakon što je podnio neopozivu ostavku na mjesto člana Glavnog odbora SDA i potpredsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad , te istupio iz članstva u stranci.

On je ranije potvrdio vijesti da je Predsjedništvo Stranke za BiH usvojilo prijedlog da bude imenovan za vršioca dužnosti predsjednika te stranke.

- Članovi i organi stranke donijeli su odluku da Stranka za BiH zauzme svoje političko mjesto na političkoj sceni BiH. Čast nam je da na čelo Stranke za BiH dođe Semir Efendić. Njegovim dolaskom u stranku uključuju se istaknuti intelektualci i drugi aktuelni dužnosnici – kazao je na početku današnje konferencije BiH Muhidin Alić, predsjednik Glavnog odbora Stranke za BiH.

Opterećena politička scena

Salem Halilović, generalni sekretar Stranke za BiH, pozdravio je dolazak Efendića u novu stranku.

- Sa Efendićem smo ostvarili kontakt prije nekoliko mjeseci. Presedan je taj što je u toj grupi bio je i bivši predsjednik stranke gospodin Jerlagić. Odlučili smo da Semir Efendić bude imenovan v.d. predsjednika stranke do održavanja Kongresa – naglasio je Halilović.

Prihvatio sam prijedlog i ponudu od Predsjedništva Stranke za BiH da budem vršilac dužnosti ove stranke, izjavio je Efendić.

- Zahvaljujem se na povjerenju koje mi je ukazalo Predsjedništvo stranke da preuzmem ovu važnu funkciju. Uvjeren sam da ćemo do izbora prikupiti dovoljan broj ljudi u stranku. Mislim da danas imamo svega više nego države. Mnogo je problema. Mislim da je kriza uzrokovana iz političkih stranaka koje su u institucijama sistema. Mislim da imamo svega od rada institucija u BiH. Naša politička scena opterećena je raspravama koje ne vode nigdje – rekao je Efendić.

U SDA se mnogo trudio

Istakao je da političke stranke imaju različite programe, ali da postoje putevi na koji se način dolazi do promjena.

- Došli smo u političku stramputicu i ja vas pozivam da skrenemo s nje. Prihvatio sam da gradim jednu političku stranku koja zagovara te principe. Svi kadrovi koji budu radili u institucijama rade u interesu države a ne za svoje privatne interese. Također ta osoba nam moraju odgovarati i mora imati iza sebe rezultate – istakao je Efendić.

Dodao jer i da se u SDA mnogo trudio.

- Kada sam stekao da više ne mogu pružiti doprinos mijenjanja političke situacije u BiH istupio sam iz SDA. Tu nema ništa drugo nego što sam rekao. Iz svog iskustva crpim nadu i uvjerenje da je moguće napraviti jednu modernu političku stranku koja je potrebna BiH – kazao je Efendić.


Foto: A. Kukić