Senad Bratić podnio ostavku

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) podnio je ostavku.

"Nisam ništa loše radio u svom radu. Ovaj postupak ne može ostati bez naše reakcije na terenu. Podnosim neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika, jer ne želim da se pravi nacionalna priča na račun Bošnjaka. Nije ova pozicija vrijedna toga", izjavio je Bratić.

"Da ova priča ne bi prerasla u "svesrpsko jedinstvo", priču o jednom narodu na račun drugog", kazao je Bratić.

Podsjetimo, u Narodnoj skupštini RS-a su za 18 sati zakazali posebnu sjednicu, a na dnevnom redu je Prijedlog odluke o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice sa prijedlogom dnevnog reda poslanici su naveli da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su ustvrdili, direktno usmjerena "protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda“.

U obrazloženju se dodaje da je "Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješavanje.