Senatorka: SAD ne smije prvi napasti u nuklearnom ratu

Demokratska senatorica Elizabeth Warren, kandidatkinja za američke predsjedničke izbore 2010. godine, predložila je da se u zakon unese da Sjedinjene Američke Države nikad neće prve upotrijebiti svoj nuklearni arsenal.

U podijeljenom Kongresu prihvatanje takvog nacrta zakona je neizvjesno.

Prijedlog koji su podnijeli Elizabeth Warren i Adam Smith, demokratski predsjednik moćnog Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu, sažet je u jednoj rečenici: "Politika SAD-a je da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje."

Zastarjela nuklearna strategija

Taj zakon "donosi ono što većina Amerikanaca misli: SAD nikad ne smiju početi atomski rat", piše dvoje zastupnika u saopćenju.

"Naša sadašnja nuklearna strategija nije samo da je zastarjela, nego je i opasna", ističu Elizabeth Warren i Adam Smith.

"Jasno ističući da je odvraćanje jedini cilj našeg arsenala, zakon će smanjiti mogućnost loše nuklearne procjene i pomoći nam da zadržimo moralno i diplomatsko vodstvo u svijetu", dodaju u saopćenju.

Demokrati kontroliraju Donji dom, a republikanci Senat.

Donald Trump može uložiti veto

Čak i da taj zakon prođe u Kongresu, republikanski predsjednik Donald Trump može na njega uložiti veto.

Elizabeth Warren (69) je utrku za predsjedničke izbore 2020. godine počela 31. decembra 2018. godine osnivanjem istraživačke komisije.

Demokratkinja, koja je u Senat ušla 2013. godine, a poznata je po svojoj kritici Wall Streeta, podsjetila je da dugi niz godina radi na "smanjenju zaliha nuklearnog oružja u svijetu i reformi politike koja određuje njihovu upogtrebu".