Šepić čestitao Dan državnosti i najavio Platformu - Evropa sada!

Senad Šepić
25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI

 

Evropa sada!

Bosna je žilava zemlja, isprepletena hiljadugodišnjom tradicijom, sa svojim prirodnim granicama i narodom koji je čini. Dok je Srednjovjekovna Bosna bila naša državotvorna kolijevka, a ZAVNOBiH u Mrkonjić Gradu naš opštenarodni konsenzus, referendum 1992. i odbrambeno-oslobodilački rat je ovjerio našu zemlju kao punopravnu međunarodnu činjenicu.

Daytonski sporazum je to samo potvrdio u Anexu 4 – Član 1. je potvrdio je kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Jasno je svim ozbiljnim historičarima da naša država nije nastala u Daytonu, nego su joj temelji moderne državnosti udareni upravo u Mrkonjić Gradu.

Tog 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu desio se unutrašnji konsenzus o budućnosti Bosne i Hercegovine, dok su suprotstavljene strane u Daytonu potpisale sporazum sa figama u džepovima i (ne)skrivenim ambicijama da se Bosna i Hercegovina kao država dokrajči.   

Predvodnici takve politike su već dugo Milorad Dodik i Dragan Čović, koji nerijetko uz podršku iz Srbije i Hrvatske, pokušavaju da etničku podjelu nametnu kao opće mjesto, a što neumitno vodi ka crnom scenariju kada je država Bosna i Hercegovina u pitanju. Oni koji sebe vole zvati probosanski političari, predvođeni Bakirom Izetbegovićem, s druge strane, na ovakvu politiku odgovaraju brigom za vlastite pozicije, privatiziranjem institucija i javnih budžeta.

Odhrvala se ova zemlja mnogo jačim igračima od gorespomenutih, ali šta je pravi odgovor u ova turbulentna vremena?

Dok se mi na današnji dan prisjećamo zbog čega je 25. novembar važan za našu zemlju – kako zbog sadržaja poruka tako i zbog jedinstva sva tri naroda i građana – dobre vijesti prvo dolaze iz Washingtona. Joe Biden je novi američki predsjednik. On i njegova administracija (kao i ove prije njegove) će biti prijatelji Bosne i Hercegovine, ali nema sumnje da će novi američki predsjednik otvoriti nove perspektive za budućnost naše države. Sa Bidenom na čelu SAD-a, NATO će sigurno završiti priču ovdje.

Isto tako, ono što nama treba biti cilj jest članstvo u Evropskoj uniji – sada!

Tu nam može pomoći i Washington i Brisel, a zajednička budućnost svih naroda i građana u ovoj zemlji sa takvim ciljem bi raskrinkala i odbacila današnje političke lidere koji svoju moć crpe na statusu quo i etničkim podjelama. 

Nezavisni blok radi na Platformi Evropa sada koja će biti strateški dokument na bazi potreba i preporuka Evropske komisije. Ova politička platforma dat će viziju naše budućnosti, a na talasu promjena u Sjedinjenim Državama i novim porukama Josepa Borrella, evropskog povjerenika za vanjsku politiku i sigurnost.

Naše članstvo u NATO-u i EU-u značit će da smo prevazišli Dayton, te će se otvoriti mogućnosti za kvalitetniji život.

ZAVNOBiH nam je dao temelje, a Brisel treba biti naš cilj. Tamo ćemo doći poštujući svoju tradiciju, kulturu, historiju i državotvornost.

Stoga, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 25. novembar, Dan državnosti.