Šepić: Inicijativu iz Ohrida treba podržati, a BiH mora početi igrati aktivnu ulogu

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, večeras se u svom Facebook statusu osvrnuo na današnji ohridski sastanak. Sadržaj prenosimo u cjelosti:

Svaka inicijativa koja će olakšati bolju prohodnost, poslovanje i komunikaciju u regiji Zapadnog Balkana je dobrodošla, ali je naročito važno, kada se razne alternative spominju ili pokreću da svaka od njih ima za cilj da nas približi Evropskoj uniji i da budemo beskompromisni na tom putu.

U tom smislu dobro je da su predstavnici Evropske komisije bili na današnjem sastanku u Ohridu, da taj sastanak i dogovor ima podršku SAD-a i da je u njega uključen i RCC.

Veliki je hendikep i neodgovornost vladajućih stranaka da naša zemlja nema definisan stav i ne igra aktivnu ulogu u ovakvim situacijama. To će nažalost ponovo ispaštati poslovna zajednica i građani u našoj zemlji.

Međutim, moramo imati u vidu da dosta toga od dosadašnje najavljivane, dogovorene ili preuzete regionalne saradnje, od CEFTA-e, do regionalnih inicijativa za suočavanje s ratom iz devedestih godina prošlog vijeka, nije provedeno ili se došlo samo do pola.

Zato, pozivam one koji budu pregovarali u ime BiH da to nikada ne zaborave i da insistiraju na provedbi istih, kao i da preuzimaju inicijativu i aktivno učestvuju u regionalnim projektima koji znače pokretanje ekonomije i razvoj naše zemlje i cijeloga regiona.