Šepić: Krajina neće sama biti poligon za migrante - ravnopravno ih rasporedite na prostor cijele BiH

sepic
Stanje sa migrantima i njihovo prisustvo u BiH je duže vremena tema u BiH.

 

Ovaj problem posebno pogađa Unsko-sanski kanton, jer je najveći broj njih upravo u ovom kantonu.

Da je to neprihvatljivo i da država Bosna i Hercegovina mora preuzeti i riješiti ovo pitanje na način da se teret i prisustvo migranata ravnomjerno rasporedi na prostoru cijele BiH, ponovo je zatražio Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Ranije je tražio i održavanje posebne sjednice Parlamenta BiH na kojoj bi se ovo pitanje razmotrilo i riješilo, a putem međunarodnih organizacija je organizirao i posjete USK visokih domaćih i stranih zvaničnika, kao i podršku mnogih lokalnih sredina općinama USK u kojima se nalazi najveći broj migranata. Nažalost, vladajuće stranke koje imaju većine u parlamentima i vlast, premijere i ministre u Vijeću ministara i Vladi FBiH, još ne žele da uvaže ove, kao i prijedloge drugih krajiških načelnika, premijera, ministara...

Ali, ova tema je i dalje prisutna i Šepić je ponovo zatražio promjenu odnosa prema ovome kraju i rješavanje pitanja migranata na način da se cijela BiH uključi u to, jer “Krajina neće sama biti poligon za migrante i to moraju znati svi i u vrhu BiH i Evropske unije” - napisao je Šepić na svome FB profilu.

Pročitajte status u cjelosti:

“Država Bosna i Hercegovina i naš narod znaju kako sačuvati svoju humanost i dostojanstvo i pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna, kao što je nekada i nama bila. Ali, naš narod ne treba, po ovom pitanju, plaćati cijenu loše politike koja nema kapacitet da zaštiti njegov interes da teret migrantske krize podjednako rasporedi na prostor cijele BiH. Jer, migranti su samo dodatno razotkrili problem kojeg duže imamo, a to su nesposobna vlast i institucije opterećene korumpiranim i nesposobnim, a podobnim kadrovima.

Slično nam je razotkrila i korona, sa pljačkama u javnim nabavkama i raznim aferama, od respiratora do zaštitnih maski i rukavica. Krajina, koja je najviše pogodjena krizom ne smije i neće biti poligon za migrante u BiH i regiji. Kao što to ne treba biti sam ni jedan drugi dio naše države, ali ni BiH u cjelini, u odnosu na regiju i tretiranje ovog globalnog problema. To moraju znati i u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH i u Evropskoj uniji.

Ovaj se problem može i mora riješiti jedino preuzimanjem jednakog tereta od strane svih u BiH i neka dobro znaju lideri vladajućih, preko ledja ovoga naroda se nećete više moći taliti. Barem ne, uskoro.”- poručio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Image
status