Šepić: Krajina se po standardu i pristupu pravima mora integrisati u državu BiH

asd
Lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, jedan je od rijetkih političara koji dosljedno radi i zagovara ravnomjerni razvoj i ulaganja u svaku regiju i grad u BiH, a ne samo da sredstva idu u velike centre i gradove gdje su smještene državne institucije. Tim povodom je danas komentarisao izvješaj o broju registriranih vozila u 2020., u usporedbi sa 2019. godinom i analizirao očiti pad broja novoregistriranih vozila po kantonima. Pročitajte njegov komentar u cjelosti:

Postoje neke statistike iz kojih se jasno može vidjeti koliko je koja regija u našoj zemlji pogođena trendom iseljavanja, takva je i statistika BiHAMK-a o broju registrovanih vozila. 

Prošle godine je u Federaciji BiH registrovano 4.54% vozila manje nego u 2019. godini i to se može pripisati pandemiji i drugim razlozima ali u oči bodu razlike između pojedinih kantona.

U Unsko-sanskom kantonu je u 2020. registrovano čak 7,69% vozila manje nego u 2019., odnosno na svakih trinaest vozila iz 2019. godine bilo je jedno manje u 2020. godini. To je za preko 3% više od federalnog prosjeka a 5% više od nekih kantona u kojima je ekonomska aktivnost veća, koji su bliže izvorima finansiranja i čiji politički predstavnici ukupno više rade od onih iz USK.

U odnosu na krajiških 7,69% registrovanih vozila manje, u HNK je pad registracija 2,51% a u Sarajevu 2%. 

Vidi se razlika između mjesta gdje su smještene federalne i državne institucije i krajeva o kojima bi one trebale voditi jednaku brigu. Ovo su brojevi o registriranim vozilima, a isto je stanje i u oblastima pristupu zdravstvu, standardima u obrazovanju, ulaganjima u infrastrukturu... 

Zato moramo imati jedinstven stav oko politika ravnomjernog regionalnog razvoja na svakom pedlju BiH, koje je Nezavisni blok više puta dosad podnosio i doslovno raditi na integraciji Unsko-sanskog kantona u Federaciju i državu BiH.- napisao je na svome FB Senad Šepić.

Image
erg