Šepić: Kratka je 'pamet predlagaĆa', sreća za BiH jeste da je mala moć Konakovića - ‘pregovaraĆa'

23232323

Danas se u Sarajevu održava zadnja runda razgovora o izmjenama izbornog zakona BiH. U toku sastanka, na svome twitter nalogu Elmedin Konaković je napisao:

“Nikad nećemo pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS. To bi bila apsolutna pobjeda Dodikovog režima koji je etnički očistio manji bh. entitet i potvrda da rade ispravnu stvar. Kratka je pamet predlagaĆa takvog modela", napisao je Konaković.

Potpuno je nejasno zašto zauzima ovakve stavove, jer su oni u suprotnosti sa zajedničkim stavom probosanske strane da se ovlasti Doma naroda moraju reducirati i ne dozvoljavati da blokada, kako to godinama radi HDZ, manjina drži kao taoce čitavu Federaciju i BiH, kao i što su očito je štetni za državu Bosnu i Hercegovinu. 

Na ovu njegovu objavu precizno je, putem svoga twitter računa reagirao Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i jedam od lidera Koalicije Država koji je poručio: 

“Svrha pregovora bi morala biti više funkcionalnosti i manje mogućnosti blokada i zloupotreba institucija. Zato Dom naroda NE TREBA tretirati svako pitanje kao i Predstavnički dom. Onaj ko ovo ne razumije je ili potpuna neznalica ili prodana duša. Ili oboje. Trećeg odgovora nema.”

I zaista, izjave i ponašanje Konakovića se jedino ovako i mogu tretirati. Jer, na stranu, kako on u svome twittu, nepismeno kaže ‘kratka je pamet predlagaĆa’, ovdje je sreća za BiH da je mala moć Konakovića, ‘pregovaraĆa’, jer sa jednim zastupnikom u Parlamentu BiH, kojeg nije osvojio na izborima, nego dobio kao ‘preletaĆa’, ne može puno Državi naškoditi. 

Ali, dobro je da svi imamo priliku vidjeti kako se ponašaju, pa da osnovu toga možemo davati ili uskraćivati povjerenje već u oktobru ove godine.