Šepić: Mi ćemo ostati dosljedni, nećemo govoriti jedno do izbora a onda se drugačije ponašati nakon izbora

Nezavisni blok održao je danas u Sarajevu press konferenciju na temu ''Predstavljanje prioriteta, zakona i mjera Nezavisnog bloka za državni, entitetski i kantonalni nivo''. Na konferenciji su govorili predsjednik Senad Šepić, poslanica u Parlamentu BiH Aida Baručija, poslanik u Parlamentu FBiH Amer Obradović, ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić, te član Predsjedništva i makroekonomista Faruk Hadžić.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je izjavio: ''Mi smo nastali kao potreba za promjenama u Bosni i Hercegovini, drugačijim odnosom prema građanima i resursima u ovoj zemlji. Na takovoj politici smo dobili i određeno povjerenje ljudi. Mi ćemo ostati dosljedni, nećemo govoriti jedno do izbora a onda se drugačije ponašati nakon izbora. To je neodgovorno i prevara ljudi. Stoga, izvinjavamo se i našim biračima i članstvu jer su nas pojedini ljudi koji su izabrani sa listi Nezavisnog bloka izdali povjerenje birača i podržavaju opstanak postojeće loše politike. Sva naša struktura i organi ostat će na ideji na kojoj smo i nastali.

Zastupnica u Parlamentu BiH, Aida Baručija, najavila je inicijativu o uvođenju moratorija povećanje poreza na potrošnju, tačnije novih akciza i povećanje stope PDV-a, dok je zastupnik u Parlamentu FBiH, Amer Obradović, najavio inicijativu za izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, kojim bi se sa sadašnjih 300 KM podigao neoporezivi dio dohotka na 600 KM, kao i inicijativu kojom nadležni organi trebaju propisati minimalnu i zagarantovanu cijenu i siguran otkup poljoprivrednih proizvoda. Ministar privrede u Vladi USK, Nijaz Kadirić, prezentirao je mjere u kojima je nova vlada prvi put podigla sredstva za poticaje, 3% od budžeta, te osigurali 15 miliona KM za podršku otvaranja novih radnih mjesta i biznisa u Unsko-sanskom kantonu. Član Predsjedništva i makroekonomista Faruk Hadžić pojasnio je ekonomske efekte predloženih mjera koje su samo jedne u nizu ekonomskog programa NB-a, za stimulisanje privrede i povećanje plata.

Na press konferenciji su također prisustvovali članovi Predsjedništva NB-a, Razija Mujanović Darko Jotanović i Admir Čavalić, te članovi Velikog odbora NB-a Admir Mujanović i Almir Rašidović.