Šepić: Najniža plata mora iznositi minimalno 1.000 KM

Nezavisni blok smatra da podrška smanjenju doprinosa za poslodavce mora obavezno biti povezana sa osiguravanjem veće minimalne plate za radnike i ona mora biti najmanje 1.000 KM u ovom momentu.

 Ovo će biti pristup zastupnika Nezavisnog bloka na sjednici Parlamenta FBiH na kojoj se budu razmatrali ovi zakonski prijedlozi i rješenja, saopćeno je iz ove stranke.

- Nova ekonomska politika koju smo prezentirali krajem 2017. godine, kada smo osnovali Nezavisni blok promovirala je principe smanjenja doprinosa i opterećenja cijene rada uz povećanje plata radnicima i to da već u prvoj godini mandata osiguramo podizanje minimalne plate radnika sa 390 KM koliko je sada na 750 KM, a onda do polovine mandata na 1000 KM.

Sada smo u fazi prema polovini mandata, imamo vidljiv problem u zemlji, odlaska ljudi, manjka radne i proizvodne snage i neophodna je ova mjera, ukoliko želimo realne pretpostavke za dalji razvoj. Zato je naš poziv Vladi i parlamentarnoj većini, prihvatite prijedlog i paket smanjenja doprinosa uz obavezno povećavanje plate i posebno povećanje minimalne plate radnicima na 1.000 KM i NB je spreman podržati takve izmjene.

Ovo je i obaveza Vlade FBiH prema zaključku Parlamenta FBiH sa tematske sjednice o poboljšanju ekonomskog ambijenta u našoj zemlji i pozivamo Vladu FBiH da to učini. U protivnom nećemo biti podrška izmjenama koje ne poboljšavaju ionako loš status i poziciju radnika u našoj zemlji, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

OSLOBOĐENJE PORTAL