Platforma Evropa, sada: Šepić pokazuje da zna kako ideju Evrope prebaciti preko Une

šepić
Bez obzira na sve greške i inertnost Evropske unije i njene birokratije, evropska ideja je i dalje jedna od rijetkih koja ima podršku tri četvrtine građanki i građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine

Nezavisni blok zajedno sa važnim partnerima iz Evrope pripremio je, kako smo saznali, prijedlog dokumenta Evropa, sada!, za kojeg je lider NB-a Senad Šepić već dobio podršku nekih važnih stranaka iz oba bh. entiteta, a kojeg će uputiti i drugim zainteresiranim političkim strankama, ali i nevladinim organizacijama i medijima.

Bosna i Hercegovina razapeta između parcijalnih interesa Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, kao i neodustajanja prvenstveno Srbije za velikodržavničkim projektima, te i novog miješanja karata na geopolitičkoj mapi Balkana, treba pronaći unutrašnju snagu za integrativnim procesima. Bez obzira na sve greške i inertnost Evropske unije i njene birokratije, evropska ideja je i dalje jedna od rijetkih koja ima podršku tri četvrtine građanki i građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Ovo je upravo i poseban motiv Nezavisnog bloka da aktivira zdrave političke snage u zemlji, iz oba entiteta, kako bi zemlja konačno krenula putem koji je jedini ispravan. Pored Platforme Evropa, sada! koji sadrži mapu puta prevazilaženja statusa quo, te jasan pravac djelovanja domaćih političara, Senad Šepić je pokrenuo i Evropsku akademiju, program političke edukacije kojim se otvara prostor i mladim ljudima da aktivno učestvuju i kreiraju vlastitu budućnost.

Za razliku od drugih stranaka koje ime ili atribut – evropski – koriste kao oblandu, ili onih koji svoje političke akademije prave isključivo za vlastitu stranačku botovsku indoktrinaciju, Evropska akademija Nezavisnog bloka je otvorena za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na stranačku pripadnost, a Senad Šepić ima dokazani kredibilitet u ovom poslu, kao i međunarodnu podršku i znanje da ideju Evrope konačno prebaci preko Une.

Izetbegoviću su ruke vezali Dodik i Čović, a noge su mu vezane korupcijom u vlastitim redovima. Opozicija (Četvorka) još uvijek je fokusirana samo na budžet Kantona Sarajevo, a koji je, uzgred rečeno, sve manji. Nakon političkog debakla u Mostaru opozicija postaje bezidejna, što znači da bi je pod hitno trebalo osvježiti novim idejama i vizijama.

Platforma Evropa, sada! mogla bi predstavljati dašak svježeg vjetra i može opoziciji dati neophodni politički adrenalin. Ova platforma predviđa načine i jasne korake kako da Bosna i Hercegovina temeljito poboljša svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavanje četrnaest ključnih prioriteta za priključenje Evropskoj uniji. Jasno, aktuelne vlasti oličene u trouglu SNSD-HDZ-SDA za takvo nešto nisu zainteresirane jer bi to značilo i opasnost po njihove lidere i stranačku kamarilu. Ali važno je da građani ove zemlje vide da postoji alternativa koja ima jasnu evropsku viziju, a za što će najvažniji test biti izbori 2022. Nerminu Nikšiću, Peđi Kojoviću i Dini Konakoviću ostaje da otvore oči i krenu u političku utakmicu sa zdravim igračima. Ako budu ostali zarobljeni u svoje osobne ambicije, SDA će ponovo izdominirati i uzeti nekog od njih ko im bude potreban da zamijeni DF ili SBB. Platforma Evropa, sada! i takve ideje sigurno su put koji treba opoziciji ali i našoj zemlji, a za što postoji i sigurna međunarodna podrška.