Šepić: Poražavajuće je da Konaković u Zagrebu nije spomenuo, a kamoli se usprotivio gradnji odlagališta nuklearnog otpada na granici uz Unu

sa

Današnja posjeta ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića Zagrebu izazvala je brojne reakcije bh. javnosti i političkih stranaka.

Uglavnom, sve su reakcije bile u pravcu negodovanja njegovom podaničkom i snishodljivom odnosu prema zvaničnicima susjedne države, a nemali je broj onih koji su ga zbog ovakvog odnosa prozvali izdajnikom zemlje koji sada vraća svojim mentorima dug za njihovu podršku da bude izabran u Vijeće ministara BiH.

Jedna od drugačijih reakcija koja je oslikala suštinu njegovih poruka i tema kojima se bavio na današnjim sastancima bila je od Senada Šepića, lidera Nezavisnog bloka i nekadašnjeg državnog zastupnika koji je nakon posljednjih izbora rijesimo istupao u medijima.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti: “Minimum dobrosusjedskih odnosa, ali i samopoštovanja, je da komšiji kažeš da odustane od ideje da ti istrese smeće na međi, pogotovo ne nuklearno.

Pitaš ga, usput, kako bi on reagirao na ideju da ti njemu pripremaš gradnju odlagališta nuklearnog otpada na međi s druge strane, na Ivanici, iznad njegovog dragulja Dubrovnika, kao što on to natura tebi tik uz tvoj dragulj, Unu? Ako to nisi u stanju u ime opravdano zabrinutog naroda i države koju predstavljaš pitati, a kamoli protiv toga se izboriti, onda to pokazuje baš krhko znanje i mehku kičmu.

P.s. Pročitao sam sva zvanična saopćenja Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali i Vlade i Ureda predsjednika R Hrvatske i nigdje ni slova nema o jednom od najvećih i stvarnih problema za BiH i naše ljude, a to je izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH i rijekom Unom.

Razočaravajuće i zabrinjavajuće.”- napisao je Šepić.