Senad Šepić: ZAVNOBiH je putokaz za evropsku perspektivu BiH

Čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputio je i Senad Šepić:

Država Bosna i Hercegovina, dakako, nije nastala u Dejtonu - Dejtonski sporazum je samo potvrdio njen državnopravni kontinuitet, a jedan od najvažnijih dokumenata koji je vratio taj državni sadržaj jest ZAVNOBiH iz 1943. godine. Bosna i Hercegovina ima Povelju Kulina bana, ima kontituitet svog historijskog habitusa kroz stoljeća, a 25. novembra 1943. godine delegati sa prostora čitave zemlje usvojili su rezoluciju ZAVNOBiH-a kojom su narodi Bosne i Hercegovine u okvirima tadašnje Jugoslavije obnovili svoju državnost.

Zahvaljujući ZAVNOBiH-u, imali smo osnovu za našu nezavisnost 1992. godine, tako da s pravom 25. novembar obilježavamo kao svoj Dan državnosti. Historijske činjenice su na strani ZAVNOBiH-a, a u njegovom sadržaju utvrđeni su ključni elementi modernog društva, pa i danas najvažniji – da Bosna i Hercegovina ne može biti ekskluzivno vlasništvo nijednog od triju njeznih konstitutivnih naroda.

Koliko je ZAVNOBiH bio vizionarski važan za ovu zemlju, najbolje govori podatak da se u Mrkonjić Gradu, u ratnim okolnostima, prije 75 godina, skupilo 247 delegata svih nacionalnosti iz svih krajeva BiH koji su na bazi unutrašnjeg konsenzusa donijeli odluku o svojoj budućnosti, svrstavanju na stranu antifašista i otvaranju društva ka modernom razvoju.

Nažalost, trenutne pozicije političkih aktera u BiH danas pokazuju koliko su daleko od takvih odluka i vizije. Nama u Nezavisnom bloku je 25. novembar putokaz ka zemlji pune ravnopravnosti, evropskoj perspektivi, ka modernoj državi zasnovanoj na unutrašnjem dogovoru i afirmaciji države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

Stoga, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitam 25. novembar, Dan državnosti.