Sergej Lavrov: Rusija neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini

232323
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavov odbacio je tvrdnje da bi Rusija u Ukrajini mogla koristiti taktičko nuklearno oružje u izjavi za India Today.

Naglasio je kako ukrajinski predsjednik kaže mnogo stvari i da on ne može komentirati izjave osobe koja nije kompetetna na polju onoga o čemu priča.

Prije nekoliko dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako sumnja da bi Moskva mogla koristiti nuklearno naoružanje te da to treba brinuti cijeli svijet jer je realnije da se radi o stvarnoj namjeri nego o lažnoj vijesti.

Lavrov je odbacio ovakve tvrdnje te kazao kako će Rusija u Ukrajini koristiti isključivo konvencionalna sredstva ratovanja te optužio Zapad da je direktno kriv za ruska dejstva u ovoj državi.

"Htjeli su pokazati svijetu da ne može biti multipolariteta, već samo unipolaritet i stvorili su odskočnu dasku od Ukrajine a protiv Rusije na našim granicama. Oni su ti koji su upumpavali oružje u Ukrajinu", kazao je Lavrov.

Također je iznio optužbu da je korijen rata u Ukrajini želja Zapada da vlada svijetom.

Podsjetimo, nakon početka ruske agresije u Ukrajini ubrzo se počelo špekulisati da bi Rusi mogli posegnuti i za nuklearnim oružjem. Sedmicama su trajale analize i tumačenja da li će uistinu doći do toga.