Servisne informacije iz Velike Kladuše- evo šta je aktuelno

.
Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je zdravstvenu zaštitu za 43 pacijenata. Dežurne doktorice Arnela Čokić i Aida Dedić na dalje liječenje uputile su dvoje pacijenata.

Službenici Policijske stanice i velikokladuški vatrogasci imali su mirna 24h bez intervencija.

 

 Kako informišu iz ViK-a, Elektrodistribucije i Komunalija, ovog jutra bez problema u isporuci pitke vode i električne energije, dok se odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvija planiranom dinamikom.

 

 Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na putevima u Bosni i Hercegovini. Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi. Sve učesnike u saobraćaju iz BIHAMK-a mole da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

 

 Danas u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano. U drugoj polovini dana sa malom do umjerenom oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

 

Biometeorološka prognoza je povoljna. Tokom prijepodneva će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, usljed izraženijeg porasta temperature i djelimično sparnog vremena, osjetljive osobe trebale biti opreznije i ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su blaže meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti. Također, preporučljivo je preduzeti mjere zaštite od sunca, naročito na planinama, obzirom na visoke vrijednosti UV indeksa.

 

 Na dan 12. maj globalno se obilježava Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Dan obilježavanja odabran je zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florens Najtingejl (1820-1910), utemeljiteljicu modernog sestrinstva, a koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tokom Krimskog rata (1853-56).