Šešelj održao protest u Beogradu protiv suđenja za srebrenički masakr

Vojislav Šešelj, koji je pravomoćno osuđen za ratni zločin u Hrtkovcima, okupio je grupu pristalica ispred zgrade Višeg suda u Beogradu pred ročište grupi bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kojima se sudi za ubistva Bošnjaka u Kravici nakon pada Srebrenice 1995. godine.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj okupio je danas blizu 50 svojih pristalica, koji su mahali stranačkim zastavama i nosili bedževe kojima se negira genocid u Srebrenici, ispred zgrade Višeg suda u Beogradu, gdje je trebalo početi ročište u okviru suđenja za ratne zločine, prenosi BIRN BiH.

Šešelj je došao izraziti podršku osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade policije MUP-a RS, koji su optuženi da su počinili ratni zločin nad civilima u Kravici 14. jula 1995.

- Svih osam policajaca je nevino, svjedočenja to potvrđuju - izjavio je Šešelj za medije pred početak saslušanja.

On je negirao da protesti predstavljaju neki oblik pritiska na Sud. Dodao je da su ubistva u Kravici bila “incident”, a ne ratni zločin.

Šešelja je Sud u Hagu osudio na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u selu Hrtkovci tokom 1992., ali on nije poslan u zatvor na odsluženje kazne, jer je već do tada proveo skoro 12 godina u pritvoru. 

Nakon kratkog govora, Šešelj je ušao u zgradu Suda da bi prisustvovao ročištu skupa s nekim od svojih pristalica.

Oni koji su ostali ispred zgrade uzvikivali su uvrede na račun Staše Zajović, osnivačice antiratne grupe “Žene u crnom”, kada je stigla da prisustvuje suđenju.

Tokom saslušanja bivši vojnici Vojske Republike Srpske Jugoslav Stanišić i Stojan Savić porekli su da imaju saznanja o masakru bošnjačkih zarobljenika.

Ubistva u skladištu u Kravici predstavljala su jedan od nekoliko masakara koje su počinile snage bosanskih Srba nakon pada Srebrenice u julu 1995., a u kojima je ubijeno više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optuženi su za organiziranje i učešće u strijeljanju više od 1.300 civila u tom skladištu.

Srbijansko tužilaštvo ih je optužilo 2015., a suđenje je započelo u februaru 2017., ali je postupak obilježen brojnim odgađanjima.

Izvor: