Šest godina od smrti Selme i Edite: Vozači i dalje pune stranice crnih hronika

-
Prošlo je šest godina od smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč, čiji je život prekinuo Sanjin Sefić. Ni danas, situacija nije bolja. Vozači nastavljaju povećavati crnu statistiku. Svakodnevno svjedočimo saobraćajnim nezgodama sa tragičnim ishodima. Građani se odavno ne osjećaju bezbjedno.

Desetog oktobra 2016.godine, Selmin i Editin život tragično je prekinut. Dvije studentice, tek zakoračile u život, stradale su, kada ih je vozilom, koje se kretalo 105 kilometara na čas, udario Sanjin Sefić. Počinitelj je osuđen na 16 i po godina zatvorske kazne. Šest godina poslije, bol ne blijedi.

“Sjećam je se najviše kroz svoju kćerku, koja i fizički i karakterno jako podsjeća na nju. Ostale su nam uspomene, samo tako i preživljavamo. To je jedino što nam je ostalo od nje”, kazala je Enesa Malkoč, sestra poginule Edite.

“Svaki dan je sve teže i teže, svaka godišnjica nam je sve teža i teža. Mi moramo da živimo, imamo porodice, prijatelje i hvala svima koji su se pojavili da nam ublaže tu bol. Poručio bih samo da se to više nikome ne desi. Tu bol mogu shvatiti samo roditelji koji su to doživjeli”, kazao je Amir Agić, otac poginule Selme.

Uprkos apelima na oprez, bosanskohercegovački vozači i dalje pune stranice crnih hronika. Krajem septembra u blizini Mostara poginule su četiri osobe. Mjesec dana ranije u Doboju su stradale dvije. Početkom godine, mladi Orhan zadobio je teške tjelesne povrede. Vrijeme kada su se osjećali bezbjedno, građani su davno zaboravili.

Uznemirijući podaci pokazuju da je samo tokom 2021.godine zabilježeno više od 30 hiljada saobraćajnih nezgoda. U Kantonu Sarajevo, 20 je stradalo. Uzroci su brojni, ali vožnja u alkoholiziranom stanju, neprilagođena brzina su vodeći.

“Jedna od udarnih kategorija koje najviše kreiraju saobraćajne nezgode jesu mladići od 18 do 24 godine. Trebali bi povećati materijalne kazne i zatvorske kazne”, kazao je Džemal Cinac, stalni sudski vještak saobraćajne struke.

Ipak, strožije kazne ne znače mnogo, ukoliko se ne sprovedu, što nije rijetkost u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, bh. infrastruktura još uvijek je daleko od evropske, ali ljudski faktor je ključan. Kako se broj saobraćajnih nesreća ne smanjuje, građani u bojazni smiju li se sigurno kretati ulicom.