Šest hiljada učesnika Marša mira stiglo u Potočare: Strahote Srebreničana se ne smiju zaboraviti

Iscrpljeni ali zadovoljni što su ispunili cilj učesnici ovogodišnjeg Marša mira, njih oko šest hiljada stiglo je u poslijepodnevnim satima u Potočare.

Put dug blizu 100 kilometara nije bilo jednostavno prepješačiti, ali misija i sjećanje na golgotu Srebreničana koji su 1995. godine istim tim putem hvatali slamku za spas, dovoljna je snaga da se sve to izdrži, poručili su između ostalog učesnici Marša mira po dolasku u Potočare.

Ove godine učesnici Marša prvi put su išli originalnom rutom nakon što je deminirana, rutom na kojoj je stotine ljudi stradalo. Učesnici dolaze iz svih dijelova BiH, dijaspore, te Albanije i Irana. Mnogi su prepješačili i duže od 100 kilometara, u zavisnosti od mjesta odakle su se uputili prema Nezuku, gdje su svi zajedno krenuli prema Srebrenici.

Na čelu kolone marša bili su najmlađi učesnici te oni koji su se uspjeli probiti živi na slobodnu teritoriju 1995. godine. Na putu su im pomogli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Crvenog križa koji su im dijelili hranu i vodu, te pomagali da pređu određene dionice gdje su veći usponi i klizavi zbog kiše koja je padala prethodnih dana.

Prilikom proboja na slobodnu teritoriju veliki broj Srebreničana 1995. godine nije uspio do kraja iskoračati takozvanim "Putem spasa".

I ove godine upriličeni su historijski časovi na značajnim lokacijama na "Putu spasa" u okviru kojih su preživjeli Srebreničani učesnicima Marša mira pričali o strahotama kroz koje su prošli za vrijeme probijanja na slobodnu teritoriju.

srebrenicasrebrenicasrebrenica