Šest mjeseci od početka rata u Ukrajini: Sukobi se vode na 1.300 kilometarskoj liniji fronta

,
Ruska vojska, koja je prekinula vezu Ukrajine sa Azovskim morem, prošlog mjeseca je preuzela kontrolu nad čitavom regijom Lugansk

 

Od početka rusko-ukrajinskog napada prošlo je 180 dana, a oružani sukobi vode se u Donjecku i južnom dijelu Ukrajine. 

Rat, koji je počeo napadima na mnoge tačke u Ukrajini i koji traje već 6 mjeseci, a iz ukrajinskog Ministarstva odbrane saopćeno je da se rat intenzivno nastavlja na 1.300 kilometara dugoj liniji fronta u Donjecku i na jugu Ukrajine.

Ruske vojne jedinice, koje su 24. februara u isto vrijeme ušle na sjever, jug i istok glavnog grada Ukrajine Kijeva, počele su da povlače svoje snage u Donbas već u prvom mjesecu rata. Ruska vojska, koja je prekinula vezu Ukrajine sa Azovskim morem, prošlog mjeseca je preuzela kontrolu nad čitavom regijom Lugansk.

Intenzivni i žestoki sukobi vode se između ruskih i ukrajinskih snaga na širem području Donjecka, regije nad kojom Rusi također žele preuzeti potpunu kontrolu.

Ruske snage izvode artiljerijske napade na istoku grada Kramatorska, gdje posljednjih dana proširuju svoja utvrđenja.

Intenziviraju se sukobi u pravcu Donjecka

S ciljem zauzimanja grada Kramatorska, ruske snage se bore ispred Severska i kreću se prema Slavjansku sa sjevera.

Nastavljajući napredovanje prema gradu iz okoline Bahmuta, ruske snage nastavljaju isti pritisak u Soledaru. U ovim gradovima ruski i ukrajinski vojnici vode i ulične borbe.

Rusi, koji izvode intenzivne napade na ova područja pod kontrolom kijevske administracije, mjesecima pokušavaju da slome snažan otpor ukrajinske vojske.

Još neka područja sa bliskim borbama su Avdejevka i Ugledar, malo južnije od Kramatorska, zapadno od centra grada Donjecka. Ruski vojnici, koji su zauzeli neka područja oko Ugledara, drže Avdejevku pod intenzivnom artiljerijskom vatrom.

Unakrsni artiljerijski napadi u oblasti Harkova

Ukrajinska vojska s vremena na vrijeme bespilotnim letjelicama i artiljerijskom vatrom napada ciljeve u Belgorodskoj oblasti na južnim granicama Rusije. Zauzvrat, ruska vojska odgovara napadima na ukrajinske ciljeve u Sumiju i Černihivu.

Na početku rata, ruska vojska je pod jakom vatrom opsjedala grad Harkov, ali ga nije mogla zauzeti pred snažnim otporom ukrajinske vojske.

Ruska vojska, koja kontroliše područje sjeverno od Harkova prema ruskim granicama, izvodi daljinske napade na ciljeve u centru Harkova. Posljednjih dana Rusi su preuzeli kontrolu nad naseljima Udi i Odnorobovka kod Harkova.

Ukrajinske snage ne dozvoljavaju napredovanje ruskih snaga u oblastima pod kontrolom kijevske administracije sve do administrativnih granica koje se spajaju sa Luganskom na istoku Harkova. Intenzivni sukobi vode se nadomak rijeke Donjec.

Ukrajinska vojska je aktivna u Hersonskoj oblasti

Kontrolišući cijelu obalu Azovskog mora na jugu, Rusi su također zauzeli dvije trećine Zaporožje regije. Od marta, Rusi drže regiju u kojoj se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, u naselju Energodar, na samoj ivici Dnjepra. Proteklih dana izvode se česti artiljerijski napadi na lokaciju Zaporoške nuklearne elektrane. Rusija i Ukrajina se uzajamno optužuju za te napade.

Ukrajinske trupe, koje kontrolišu centar grada Zaporožja, blokiraju napredovanje ruskih trupa ispred Orehova i Male Tokmakče.

Rusi su u prvim danima rata zauzeli oblast Herson, sjeverno od Krima, kojeg su ilegalno anektirali 2014. godine. Ukrajinska vojska je svojim nedavnim operacijama vratila kontrolu u nekim lokalitetima u Hersonu.

Čini se da su ukrajinske snage do sada zaustavile napredovanje ruskih trupa prema Nikolajevu i Odesi, oblasti koja je odmah pored Hersona. Rusi izvode intenzivne zračne udare na ova područja.

Turska je u proteklim mjesecima rata dovodila Rusiju i Ukrajinu za isti stol

U šest mjeseci koliko je prošlo od početka rata u Ukrajini, pregovori ruske i ukrajinske delegacije o prekidu vatre nisu urodili plodom. Međutim, uz intenzivne diplomatske napore Turske, koja želi da se uspostavi mir u regionu, sukobljene strane su dovedene za stol i napravljeni su važni koraci na putu ka miru.

Čak i prije nego što je završen prvi mjesec rata, uz posredovanje Turske, strane su se prvi put sastale na trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Rusija-Ukrajina-Turska na marginama Foruma diplomatije u Antaliji. Ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) okupio je ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova kako bi se zalagali za mir.

Delegacije Rusije i Ukrajine održale su pregovore licem u lice četiri puta, uključujući tri sastanka u Bjelorusiji i jedan u Turskoj.

Tragom posredovanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i koncem pregovora održanih u Istanbulu 29. marta, ukrajinska strana je ruskoj strani dostavila principe mogućeg budućeg pisanog sporazuma o prekidu vatre.

Ukrajinska strana je saopštila da se situacija u Ukrajini dosta promijenila i da su prekinuli pregovore sa Rusijom. Od maja traju unakrsna optuživanja za obustavu pregovora.

U trenutku kada su strane potpuno prekinule kontakt, činjenica da rat vode Rusija i Ukrajina, koje imaju oko 30 posto učešća u globalnom izvozu pšenice, otkrila je i problem snabdijevanja hranom u svijetu.

Diplomatski uspjeh

Istupajući u akciju rješavanja tog problema, turski predsjednik Erdoan je najavio da su spremni da učestvuju u Zajedničkom centru kontrole koji će biti uspostavljen u Istanbulu uz učešće Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija (UN).

Prošlog mjeseca, pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Erdoana, između Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a potpisan je "Dokument inicijative o sigurnoj isporuci žita i prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka".

Na ceremoniji potpisivanja u Istanbulu bili su ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar u ime Turske, ministar odbrane Sergej Šojgu u ime Rusije, Aleksandar Kubrakov, ministar infrastrukture u ime Ukrajine i generalni sekretar Antonio Gutereš (Gutteres).

Sporazumom, koji je nastao kao diplomatski uspjeh Turske, osigurano je da žito i drugi prehrambeni proizvodi budu bezbjedno izvezeni iz tri luke Ukrajine. Izvršenje i kontrola plana počela je da se sprovodi iz Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, gdje su formirani eksperti koji predstavljaju uključene strane.

Memorandum predviđa ukidanje nekih ograničenja nametnutih Rusiji kako bi rusko žito i đubriva stigli na svjetska tržišta. Sporazum, koji je nastao zahvaljujući naporima Erdoana, pozdravilo je svjetsko javno mnijenje.

Zahvaljujući sporazumu, od 1. do 20. avgusta za otpremu žitarica isplovio je ukupno 51 brod, od kojih je 27 napustilo ukrajinske luke, a 24 broda uplovila su u ukrajinske luke radi otpreme žita. Iz ukrajinskih luka je otpremljeno 656.349 tona žitarica i ta brojka se povećava.