Šetnja kroz turističku ponudu USK: Sedmica turizma u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Bihaću

25. april bio je posljednji dan realizovanja projekta "Sedmica turizma" u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću, gdje su studenti prve godine na kreativan i lijep način prikazali ljepote našeg kraja.

Svaki dan bio je ispunjen različitim aktivnostima povodom sedmice turizma, kao što su radionice, posjeta Nacionalnom parku Una, kao i mnoga gostujuća predavanja. Ono po čemu se današnji dan razlikuje od ostalih je to što su studenti u prostorijama Ekonomskog fakulteta uz mnogo truda i napornog rada, na kreativan način prikazali ljepote našeg prelijepog kraja. Podijeljeni u više grupa, imali su zadatak prikazati određene karakteristike našeg kraja.

Tako su gosti danas na Ekonomskom fakultetu u Bihaću mogli naučiti u okviru kreativne radionice kako napisati svoje ime na bosančici, probati mnoga jela naše tradicionalne kuhinje, vidjeti tradicionalnu nošnju, te naučiti mnoge stvari o raftingu na rijeci Uni, planinarenju te biljnom i životinjskom svijetu na planinama USK-a.

Image

Ovaj projekat je uspio privući mnogo posjetitelja koji su bili oduševljeni uslugom i prelijepim prizorom koji ih je dočekao u ovoj obrazovnoj ustanovi. Događaj je posjetio veliki broj srednjoškolaca, učenika osnovnih škola i mališana predškolskog obrazovanja koji su bili oduševljeni prikazom i načinom na koji su studenti ih dočekali. 

Pored prelijepih prizora, zamirisala je i tradicionalna kuhinja sa receptima naših predaka uz mnogo ukusnih jela kao što su: grah, čorba, razne pite, hurmašice, tulumbe i sl.

- "Zahvaljujem se profesorici dekanesi Mireli Kljajić-Dervić te profesorici Elviri Ćatić-Kajtazović, bez kojih ovaj projekat ne bi bio moguć. Također se zahvaljujem svim sponzorima koji su nam pomogli da ostvarimo ovaj projekat, kao i svim gostima koji su nas danas posjetili. I ovim putem čestitam svim studentima prve godine Ekonomskog fakulteta u Bihaću koji su zajedno sa mnom radili svakodnevno na ovom projektu i koji su to danas iznijeli na najbolji mogući način", istakao je lider projekta, Mujagić Armin.

Prisutnima se obratio i Adis Abdić, predsjednik Asocijacije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću, te lider grupe Historijom kroz USK:

Image

- "Nakon ovog projekta siguran sam da je svaki student bogatiji za jedno divno iskustvo i osobine te znanja koja su stekli tokom ovog projekta. Izdvojio bih par kao što su timski rad, komunikacija u timu, komunikacija s poslodavcima, medijima te organima vlasti, organizacija i planiranje. Danas smo moja grupa i ja predstavljali turističku ponudu našeg kantona u obliku starih gradova i ostalih zanimljivosti, te ste kod nas mogli i naučiti napisati svoje ime na bosančici. Ovom prilikom bih čestitao i zahvalio se svom timu, svim osobama koje su bile tu i podržale nas, a posebno bih pohvalio studentice IV godine Pedagoškog fakulteta, Merimu Šahinović i Eminu Abdić, te bih se zahvalio i Vahid Photography na divnim video snimcima. Ovim projektom smo pokazali i dokazali da možemo. Mi ćemo nastaviti vjerno učiti i raditi, a nadamo se da ćete biti tu uz nas kao i danas."

Naravno, pored studenata, velike pohvale idu i profesorici dekanesi Mireli Kljajić-Dervić te profesorici Elviri Ćatić-Kajtazović koje su studentima omogućile ono najbitnije te dale punu podršku u realizaciji projekta, što pokazuje da su na Ekonomskom fakultetu studenti na prvom mjestu i nadamo se da će tako nastaviti u svom daljem radu.

Doživljaje i neke trenutke ovog prelijepog projekta možete pogledati u galeriji slika: