Korisnici Twittera poručili Shakiri: Nemoj vezivati svoje ime za izraelske zločine

Korisnici društvenih mreža pokrenuli su globalnu kampanju kako bi izvršili pritisak na pjevačicu Shakiru da otkaže svoj prvi koncert u Tel Avivu.

Korisnici društvenih mreža pokrenuli su globalnu kampanju kako bi izvršili pritisak na pjevačicu Shakiru da otkaže svoj prvi koncert u Tel Avivu. S tom namjerom su objavili i fotografije izraelskih kršenja prava mirnih palestinskih demonstranata, upozoravajući kako se time njeno ime povezuje s aparthejdom i postupcima okupatora.  

Kampanja za bojkot Izraela pokrenula je hashtag  #DontEntertainOccupation tražeći od Shakire da otkaže svoj koncert u Tel Avivu koji je planiran za 9. juni, samo četiri dana prije održavanja godišnjeg Međunarodnog festivala riže na sjeveru Libana kojeg će ove godine otvoriti ova kolumbijsko-libanska pjevačica.  

Korisnici društvenih mreža podijelili su fotografije koje prikazuju izraelska kršenja prava Palestinaca, ističući kako sam tajming održavanja koncerta šalje pogrešnu poruku, pogotovo nakon nedavnih napada izraelske okupacione vojske na hiljade mirnih palestinskih demonstranata. Također su podsjetili Shakiru na njene ranije izjave pred Ujedinjenim narodima o pravima djece u ratnim zonama. 

Međunarodna peticija

Američka organizacija Jevrejski glas za mir (JVP) pozvala je aktiviste širom svijeta da potpišu međunarodnu peticiju kako bi se izvršio pritisak na Shakiru da otkaže svoj koncert.

''Ako Shakira ne otkaže svoj koncert u Tel Avivu, molim vas da otkažete njeno gostovanje u Bejrutu, osim ako ne podržavate izraelske masakre u Gazi'', napisao je novinar Omar Gharib pod hashtagom #DontEntertainOccupation.

''Shakirini fanovi iz Ramallaha ili Gaze neće moći prisustvovati koncertu u Tel Avivu, što jednostavno znači da koncert podržava režim aparthejda'', napisao je  aktivista Jamil Jami u svom tvitu, upozorivši Shakiru kako bi to moglo povezati njeno ime s aparthejdom.

Italijanski liječnik Robertos Pitertiki je napisao u svom tvitu: ''Shakira...znaš li gdje ideš pjevati? Izrael je izvor terora, ubijanja i zločina. Djeca Palestine će te proklinjati svakim slovom tvoje pjesme.'' 

Krajem prošle godine, novozelandska pjevačica Lord otkazala je svoj koncert koji se trebao održati u Tel Avivu u junu, nakon pritisaka BDS-a, međunarodnog pokreta za bojkot Izraela, povlačenja investicija i sankcija protiv Izraela. BDS je također uspio uvjeriti i druge umjetnike, kao što su Stevie Wonder, Carlos Santana i Lauryn Hill, da otkažu svoje koncerte u Izraelu.