(VIDEO) Sijamske blizankinje jedna drugoj čitaju misli: Imaju jedno tijelo, tri plućna krila

Abby i Brittany Hensel rođene su 7. marta 1990. godine u Minnesoti. Sve do porođaja ljekari su bili uvjereni da njihova mama čeka samo jednu djevojčicu. Ultrazvuk nije pokazivao nikakav problem.

Tokom porođaja babica se u jednom trenutku uspaničila, a majci je bilo jasno da se nešto loše događa. Rodila je sijamske blizankinje. Bile su na rubu smrti. Prema statistikama, od 30 miliona sijamskih blizanaca, samo jedni ostaju živi. Unutrašnji organi drugog djeteta najčešće otkažu 24 sata nakon porođaja. Međutim, uprkos lošim prognozama, obje djevojčice dočekale su prvi rođendan.

Opcija razdvajanja nije dolazila u obzir jer bi jedna morala umrijeti. Neobične djevojke imaju dvije glave, dvije ruke i dvije noge, ali dvije kičme, tri plućna krila, jednu jetru, dva stomaka, tri bubrega.

Dijele kardiovaskularni sistem i genitalije. Njihova anatomija je toliko komplicirana da ljekarima nije jasno kako tako dobro funkcioniraju.

Svaka blizanka kontrolira svoju polovinu tijela. Ne osjećaju dodir na suprotnoj strani tijela – Abby ne osjeća kada se Brittany rukuje s nekim.

Dok su još bile male, naučile su sinhronizirati svoje pokrete. Tako su uspjele naučiti svirati klavir, plivati, voziti bicikl i baviti se sportovima.

Uspjele su čak dobiti i vozačku dozvolu. Abby kontrolira pedale, a Britany pazi na saobraćajne znakove i semafore.

Naučnici vjeruju da ove djevojke imaju neurone koje nema nijedno drugo ljudsko tijelo. One jedna drugoj čitaju misli i dovršavaju rečenice. Tijela i umovi savršeno su im sinhronizirani. Kada Abby želi piti vodu i Britany je žedna.

Britany je dobra u društvenim naukama, a Abby odlično ide matematika te su uspjele završiti fakultete.

Nedavno su se zaposlile u školi. Abby predaje matematiku i fiziku, a Britany književnost i historiju. Svaka dobiva svoju plaću, a rade pola radnog vremena.