Heftičnjak: Simbol pravde protiv simbola korupcije

heft82

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Muriz Memić: Ubica je imao dva pomagača, nikad nisam pomenuo sina Alije Budnje

Ništa nije bolje odslikalo postratnu Bosnu i Hercegovinu kao susret Muriza Memića, otac rahmetli Dženana, i Alije Budnje, vlasnik kompleksa hotela na Ilidži, na Face televiziji kod Senada Hadžifejzovića. Muriz je simbol borbe za istinu o stradanju njegovog sina, istrajni borac za pravdu protiv sistema koji zataškava ubistvo. Sa druge strane imate SDA-ovog tajkuna koji je čudnim putevima, od 20 DM u džepu koliko je imao na kraju rata, stigao do enermnog višemilionskog bogatstva i beg Budnjo je danas vlasnik pola Ilidže. Sabur, istrajnost i dostojanstvo Muriza Memića bili su ljekoviti u sinoćnjoj emisiji. Sa druge strane je mutno lice čovjeka koji je ''zvao Asima da se pomogne ovom čovjeku kojem su ubili dijete''. Memić je otkrio nove detalje, da je bilo i prostitucije, u koju su bili uključeni političari i da istraga ide do samog vrha... Muriz Memić je simbol pravde i nema sumnje da će na kraju pobijediti i ubice i sistem koji ih još uvijek krije. 

 

Mostar – BH blok na skretnici

Mostar je u žiži otkada su održani i izbori u ovom gradu. Stanje je pomalo kaotično, pa se baca toliko prašine u oči javnosti da je teško raspoznati ko su dobri a ko loši momci. Međutim, imajući u vidu višedecenijsku ljubav između SDA i HDZ BiH, jasno je da će oni ''piti'' a građani ''plaćati'' po matrici koja je bila i dosad. Nažalost, BH blok je nasjeo sam na svoje nesnalaženje i u ozbiljnim je problemima. Dilema koju su imali – da li djelovati i podržati kandidata SDA ili stajati mirno i dopustiti izbor kandidata HDZ, odvela ih je u lutanje bespućima političkih interesa, te su tako sasvim zaboravili vlastite glasače. ''Da li bi njihov prosječan glasač pristao da njihova inertnost, neodlučnost i dezorijentiranost dovedu do nastavka HDZ-ovog gospodarenja gradom ili bi htio promjene po svaku cijenu, čak i ako to znači izbor kandidata SDA uz sve opravdane teške zamjerke na rad i politiku ove stranke koje i sam imam?'', ovo pitanje je postavio predsjednik Nezavisnog bloka, stranke koja bi sa svojom proevropskom agendom mogla itekako doprinijeti mogućnosti uspjeha BH bloka i opozicije na narednim izborima. Mostar se ne može svoditi na običnu lokalnu zajednicu i njegova simbolika je važna za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

 

BiH bez vakcina i sa novim sojem koronavirusa, ali nema promjene režima ulaska

U RS-u je počela vakcinacija, dok je Federacija još uvijek na čekaju. Mada, bh. entitet Republika Srpska je nabavio 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik 5, što je zaista više nego simbolična brojka i sa njom nećemo nigdje stići. Za razliku od vakcina, već je potvrđeno da je krajem decembra u BiH boravio turista kod kojeg je potvrđena zaraza novim sojem koronavirusa B1117 koji se širi 30 posto brže. Posljednjih nekoliko dana u obje sarajevske bolnice povećan je broj pacijenata na hospitalizaciji zbog koronavirusa. Novi soj izaziva i težu kliničku sliku. Studija provedena u novembru 2020. godine pokazuje da je 19,2 posto bh. građana preboljelo COVID-19, a procjenjuje se da je sada to već oko 30 posto.

Režim ulaska u BiH mjesecima je nepromijenjen. Bh. državljani ulaze bez negativnog PCR testa, kao i državljani zemalja regiona, dok se negativan PCR test ne stariji od 48 sati traži samo od stranih državljana. Vijeće ministara BiH nije razmatralo mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera prilikom ulaska u BiH, a najvjerovatnije je da to neće ni uraditi iako je to možda jedina mjera koja bi koliko toliko mogla smanjiti mogućnost širenja virusa dok ne stignu vakcine.

 

Ako se problemi ne riješe, rudari 15. februara dolaze pred zgradu Vlade FBiH

Dvadesetak zeničkih rudara je stupilo u štrajk glađu. Rudari zahtijevaju deblokadu računa preduzeća te uplatu doprinosa za 36 bivših radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su penzionisani, ali nisu i počeli ostvarivati svoja prava jer im preduzeće nije uplatilo doprinose. Problemi su slični i u rudniku Breza, koji također posluje u sklopu JP "Elektroprivreda BiH" i kojem je isto blokiran račun. Predstavnici sindikata su pozvali zeničke rudare da stupe u generalni štrajk i tako daju podršku sindikalnim aktivistima, koji štrajkuju glađu. Ako se ne iznađe model za prevazilaženje situacije i deblokiraju računi RMU Zenica i RMU Breza, rudari će se 15. februara, u 12 sati, okupiti u Sarajevu i protestirati pred zgradom Vlade FBiH. Nije isključena, kaže, ni organizacija generalnog štrajka u svim rudnicima koji posluju u sklopu JP EPBiH.

 

Krajišnici dostojanstveno i ove godine obilježili godišnjicu slamanje Februarske ofanzive- 94. Hasin vrh

I ove godine su Krajišnici na najdostojanstveniji način obilježili godišnjicu slamanja jedne od najvažnijih ofanziva koju je Peti korpus i narod Krajine izvojevao tokom rata 1992. – 1995. godine.

Uprkos pandemiji i uz poštovanje mjera i zaštite, veliki broj Krajiških heroja, demobilisanih boraca, njihovih komandanata i građana, među kojima i mladih Krajine danas je obilježilo ovaj dan i boravio na Hasinom vrhu.

Posebno raduje što i ove godine, značajan je broj mladih koji je posjetio ovo mjesto i odao počast najhrabrijima sinovima naše zemlje.

Sjećanje na herojsku borbu i dane u kojima su najhrabriji od nas branili našu zemlju i narod nikada ne smije i neće prestati.

 

Biden o oslobađanju Trumpa: Suština optužbe nije osporena

Američki predsjednik Joe Biden je komentarisao odluku Senata da njegov prethodnik Donald Trump nije kriv za poticanje na pobunu građana ispred i u Kongresu. Napomenuo je da su on i njegova supruga Jill odali počast policajcu Brianu Sicknicku za kojeg je podsjetio da je poginuo štiteći Kongres od nasilnih demonstranata. Iako je Trump oslobođen, smatra da suština optužbe uopće nije sporna. Podsjetio je da čak i oni koji su se protivili osuđivanju Trumpa, kao što je istaknuti republikanski senator Mitch McConnell, vjeruju da je Trump kriv za nasilje na Capitol Hillu. Biden je poručio da je u mislima s onima koji su branili Kongres, s onima koji su izgubili život, s onima čiji je život bio ugrožen i koji moraju živjeti s terorom koji su doživjeli taj dan. "Mislim na one koji su pokazali hrabrost u zaštiti integriteta naše demokratije – demokrate, republikance, zvaničnike, sudije i druge", istakao je.