Muriz Memić: Ubica je imao dva pomagača, nikad nisam pomenuo sina Alije Budnje

asd
Ne, ne, ja sam rekao zvat ću Asima, i ja sam nazvao Asima, rekao je Budnjo

Muriz Memić, otac rahmetli Dženana Memić i Alija Budnjo, vlasnik kompleksa hotela na Ilidži gostuju večeras na Face televiziji kod Senada Hadžifejzovića. Od samog početka u studiju je vođen veoma dinamičan razgovor.

Intervju je otvorio Alija Budnjo. 

- Ja sam uvijek na raspolaganju Murizu, mmeni je Muriz drag kao čovjek, vrijedan čovjek, ja sam i malog Dženana poznavao bili su, dolazili, radili su zajedno i nam Muriz i kakav je moj odnos vazda bio prema njemu i prema porodici, nikada nisam imao ništa protiv njih, otkud se to izrodilo. 

MUP me kontaktirao tek poslije dženaze

Na raspolaganju stojim ja, moja porodica, moja imovina, moja firma, sve što mogu da pomognem da se to otkrije tu sam. Ne bježim ni od čega ali ne volim neke stvari i neke laži da se iznose na račun mene, na račun moje firme, na račun mojih uspolenika, to ne volim, to me vrijeđa - kazao je Budnjo.

Muriz Memić mu je odgovorio.

- Lijepe riječi za početak, pričat ćemo na istom nivou. Ja ne znam otkud vi u ovome nakon pet godina, vi i vaša firma. Nakon pet godina mi se sada mnogi javljaju, kada vide da radi državno tužilaštvo. Na početku sam ja od tebe tražio pomoć, došao sam kod tebe, ja i moj rođak Sake, rekao sam ti "Alija pomozi mi, vidi šta mi rade". To je negdje 24. februar, poslije ubistva. Već ja vidim da je muljaža počela, pošto je mene MUP kontaktirao tek poslije dženaze. Do dženaze, ja ne znam ništa što se tiče MUP-a. Poslije dženaze prvi kontakt s MUP-om. Rekao sam ti "Alija pomozi, zovi Bakira, zovi nekoga", šetamo sa Šemsom Imamovićem, ti kažeš "Neću Bakira zvat ću Čamparu" - rekao je Muriz Memić.

Onda ga je Alija Budnjo prekinuo.

- Ne, ne, ja sam rekao zvat ću Asima, i ja sam nazvao Asima.

Na to mu je Muriz rekao.

- Nije tako bilo.

Budnjo je onda kazao da mu se Čampara nije javio.

Rekao si mi: "Zvao sam, bit će teško"

- Zvao sam Asima i zamolio, "Asime molim te", pošto sam ja bio slobodan, Asim je radio u hotelima i meni je najslobodnije bilo Asima nazvati, i ja sam nazvao Asima i zamolio, "ako išta možeš pomozi Murizu Memiću u ubistvu njegovog djeteta - pojašnjavao je Alija Budnjo.

Muriz Memić je onda Budnju prekinuo pitanjem: - Je li Asim bio ministar, nije?! Uzimaš telefon i govoriš - "halo ministre, ja sutra kod tebe", čujemo ja i Sake. Asim nije ministar, nego je ministar Čamapara. Sutra me, kažeš ti, zovi oko dva ići ću kod njega. Alija, za pet godina, narod je naučio za 5 godina da ja istinu govorim. I sutra ja te pitam, "šta je bilo Alija", ti kažeš, "zvao sam, bit će teško". Međutim, kada si uzeo telefon nisi okrenuo nikoga. Mi kad smo krenuli od tebe i krenuli dalje, ja sam rođaku Saketu rekao "da nisi nikoga zvao i da si naprazno pričao".

To je meni bilo sumnjivo.

Sutra ja zovem Asima Metiljevića i tražim od njega da provjeri je li Alija bio kod Čampare, kaže nije - ispričao je Muriz Memić. 

Trojica su bila na licu mjesta

Rekao je da on ne sumnjiči Budnju, već da je Tužilaštvo to činilo. 

- Zašto je snimak nestao? Nije normalno da nestane snimak baš za taj period. Je li ti ikad porodica Memić rekla javno da je to uradio neko od tvoje porodice? Nije, nikad. Zašto ste slali Vladu Adamovića da ja demantujem u medijima da to nije Muamer uradio - kazao je Memić. 

Senad Hadžifejzović je podsjetio da Nedžad Latić na svom portalu objavio da "čitava čaršija zna da je sin Budnje, Muamer učestovao u ubistvu".

- Ja nikad nisam izgovorio imena ubica niti ću izgovoriti. Imaju trojica, ja ih znam, zna ih Ifet, državno Tužilaštvo radi, uskoro će se objelodaniti. Trojica su bila na licu mjesta, ubica i dva saučesnika. Dva svjedoka su saslušana, u Tužilaštvu se pojavio novi svjedok koji zna imena ubica. Znam i ja, ne bi radio ovo da ne znam. Trojica su bila na licu mjesta - istakao je Memić.

Muriz Memić je ponovio još jednom da Alisa Mutap nema amneziju.

- Dva tima vještaka su dokazala da nema amneziju, nije je ni imala. Vidjet ćete ovih dana šta će se izdešavati i ko je Alisi rekao da ima amneziju i ko je tu istu noć došao gore na Koševo, sve će se saznati uskoro. Došla je od kuće jedna doktorica vrlo važna. 

Nedavno sam poručio Sebiji Izetbegović i Enri Suljić da će se voditi posebna istraga kako je Dženan umro na Koševu. Poručujem im to. Bit će to šok. Teško mi je govoriti je li mogao Dženan da preživi, ali su čudne okolnosti kako je došao do bolnice - kazao je Memić.

Memić: Meni treba Gordana Tadić, časna i poštena

U jednom tenutku Budnjo je ponovio da on svojim kapacitetima stoji na raspolaganju porodici Memić i da će pomoći da se otkrije ubica rahmetli Dženana. 

- On meni sada nudi pomoć a ne treba mi. Ja vjerujem državnom Tužilaštvu i tužiteljici Gordani Tadić. Politika mi je ubila sina, zlatno dijete. Meni ne treba pomoć. Meni treba Gordana Tadić, časna i poštena i Ćazim Hasanspahić, tužilac. Vi i politika mi ne trebate - kazao je Muriz Memić.