Sin ministra u Hercegovini primao stipendiju kao socijalni slučaj, otac tvrdi da ništa nije znao

ministar
Sin ministra privrede u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) Darija Sesara (HDZ) jedan je od korisnika stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa.

 

 

Luka Sesar (20) je student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a nalazi se na istoj listi stipendista kao i Tomislav Kovačević, sin bogatog bh. poduzetnika Ivana Kovačevića.

Naime, mladi Sesar, student iz Posušja, stanuje u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije koja se u iznosu od 200 eura mjesečno isplaćuje tokom devet mjeseci.

S obzirom na to da je riječ o stipendiji E kategorije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa uslovi za ostvarivanje prava su prebivalište u Republici Hrvatskoj, minimalno ostvarenih 1.050 bodova na rang-listi i prihodi po članu porodice manji od 263 eura.

Nakon brojnih medijskih upita o stipendiji koju koristi njegov sin o svemu se oglasio i minister u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona Dario Sesar.

On je rekao da je dobio medijski upit o stipendiji koju koristi njegov sin o čemu, kako tvrdi, nije imao nikakvih saznanja zbog čega je razgovarao sa sinom.

"Upitao sam sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi obitelji ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio-ekonomskog stanja" rekao je Sesar.

Dodao je da je kontaktirao Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u budžet RH.

"Ovim putem se želim ispričati cjelokupnoj javnosti zbog pogreške koja je dovela do ove situacije", dodao je Sesar.