Sindikad ŠPD i Vlada USK na suprtonim stranama raspodjele dobiti

Sindikat uposlenih u ŠPD „Unsko - sanske šume“, najavio je na danas održanoj press konferenciji štrajk uposlenika ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima. Protive se odluci Vlade da dobit ovog preduzeća iz 2016. godine u visini od milion i 200 hiljada maraka usmjeri prema KB „dr. Irfan Ljubijankić“, kao i najavama o dodatnih pola miliona maraka iz 2017 godine.

Posebnu zabrinutost izazvala je i najava osnivača o uzimanju novčanih rezervi ovog šumsko - privrednog preduzeća.

Danas održani sastanak sa poslodavcem i Vladom nije doveo do kompromisnog rješenja.

Raspodjela dobiti iz poslovanja spomenutog preduzeća dovela je na suprotne strane Vladu USK i uposlenike Unsko-sanskih šuma. U sindikatu se protive da dobit koje je ostvarilo ovo preduzeće u 2016 godinu u iznosu od milion i 230 hiljada KM ide za rješavanje gorućih problema Kantonalne bolnice koja grca u višemilionskim dugovima. Protive se i da iznos od blizu 500 hiljada maraka iz dobiti, koja je evidentirana u pošloj godini, bude preusmjeren u druge svrhe. Sramnim smatraju čin Skupštine preduzeća koja je donijela takvu odluku.

Najviše zabrinutosti, kako je danas rečeno, izazvala je najava premijera Kantona da će se povlačiti i novčana sredstva iz rezerve ovog preduzeća. Koliko je duboka ta kasa u sindikatu nam nisu znali reći. Kažu, traženo je tri miliona maraka, i tvrde da je ona puno veća.

Prošlih godina nije se udovoljavalo zahtjevu radnika za povećanje satnice uz opravdanje da nema dovoljno novca. Prošle godine, iako je satnica u planu bila 3 marke, isplaćivalo se 2, 77 maraka. Isti iznos dobijaju i ove godine unatoč planu od 2,90. Shodno tome, zatražili su isplatu razlike za prošlu godinu i planiranu satnicu za ovu godinu.

Podsjetimo, prije samog susreta sa novinarima, sindikalisti su održali i sastanak sa poslodavcem i Vladom USK, no nisu došli do kompromisnog rješenja.

Osnivač, odnosno Vlada USK od 2012-e do 2016-e godine, u četvrogodišnjem periodu od dobiti šuma usmjerila je u određene projekte i potrebe 6 miliona i 700 hiljada maraka. Osim toga, 2014-e godine, od profita ovog preduzeća za 2 miliona maraka kupljena je DI "Sanica" u Ključu. Najveći apsurd, kako su danas istaknuli sindikalisti, jeste da je dobit iz 2016 godine uplanirana u budžetu za ovu godinu, također namijenjena za DI "Sanica", koja ne služi svojoj svrsi. Više od 650 radnika očekuje isplatu razlike u satnici za prošlu godinu koja iznosi više od 40 maraka po svakom uposlenom.

Štrajk ili kompromis, pokazat pregovori planirani za narednu sedmicu.