Čović u panici: Sindikat Aluminija sprema nove proteste

Sindikat Aluminija sazvao je vanrednu skupštinu za četvrtak 22. augusta na kojoj će se ”pomno analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja skupštine sindikata te će se donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi val uličnih prosvjeda te blokada prometnica”.

Podsjećamo, uprva Aluminija ali i radnici smatraju da su slabi izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. septembra, prenosi Hayat.ba.

Uprava Aluminija izvijestila je danas kako ne raspolaže finansijskim sredstvima potrebnim za pokretanje  proizvodnje te da obećana sredstva koja su trebala biti osigurana do 1. augusta još uvijek nisu uplaćena. 

Iz Društva naglašavaju kako je 1. septemra trebala početi s raadom ljevaonice, ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. augusta. Međutim, kako se navodi u priopćenju, do danas nije osigurana potrebna novčana potpora "te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao".

Po riječima predsjednika skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pere Bebeka, rezultati ankete koja je provedena među radnicima su pokazali da 526 od oko 900 koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji.

Njih 76 želi otpremninu dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti raditi, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora, piše Bljesak.

Po njemu čak 550 radnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, koliko imaju i radnici pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcija koji su iskazali interes za investiranje u Aluminij i pokretanje proizvodnje. On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici ljevaonici, i to pod uvjetom da se osigura odgovarajuća novčana potpora, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.