Sindikat Mittala najavio proteste: Okupljanja sve dok ne legne plata

Sindikat ArcelorMittala Zenica za sutra od 15 do 16 sati najavio je protestni skup. Razlog je kašnjenje plata što je precizirano kolektivnim ugovorom do desetog u tekućem za prethodni mjesec, a prema najavama menadžmenta kompanije, izvjesno je da će kasniti nekoliko dana.

Problemi

- Sindikatu ArcelorMittala je u petak, 5. aprila, od menadžmenta dostavljena obavijest da će martovska plata kasniti za nekih sedam dana. Odmah nakon takve informacije Sindikat kompanije je isti dan sazvao vanrednu sjednicu svog Upravnog odbora na kojem su donesene određene odluke te tražili hitan sastanak sa menadžmentom AMZ-a. Na sastanku, koji je održan u ponedjeljak, nije postignut dogovor. Našem poslodavcu smo predlagali da radnicima isplati neto platu, a doprinose i poreze naknadno do kraja aprila, ali nije bilo razumijevanja, kazao je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ-a.

Kapetanović je dodao da im je generalni direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair iznio problematiku s kojom se suočava kompanija, gdje je osim kvote izvoza proizvoda u Evropsku uniju, problem i izvoza na Kosovo, te poskupljenje električne energije i plina. Sindikat to nije prihvatio uz objašnjenje da ih ne interesuje poslovna politika kompanije, te su tražili da radnik koji je zaradio svoju platu i dobije je po ugovoru.

Pošto danas nije isplaćena plata, radnici ArcelorMittala Zenica održat će sutra jednočasovni protest i to od 15 do 16 sati pred Direkcijom ArcelorMittala. Tu će, kako su istakli, izraziti svoje nezadovoljstvo.

- Sve dok ne bude legla martovska plata na račune radnicima, svakog dana ćemo imati okupljanja i protestne skupove u istom terminu, objasnio je Kapetanović.

Iz uprave zeničkog ArcelorMittala su ustvrdili da je razlog kašnjenja isplate plata vanjski faktor na koji kompanija ne može uticati, piše oslobodjenje.ba.

 

Upozorenje

- Na to već nekoliko mjeseci upozoravamo sve nadležne domaće i inozemne institucije u zemlji, ali bez konkretnih akcija s njihove strane. Menadžment kompanije je svjestan prava radnika da protestom izraze svoje nezadovoljstvo i vjerujemo da će biti zaštićena sva imovina kompanije i njenih radnika, kao što je to bio slučaj i do sada, naveli su u svom dopisu Sindikatu kompanije nakon najave o protestnom okupljanju.