Sindikat od nove Uprave KCUS-a traži informacije kako je Sebija Izetbegović pljunula zaštitara i bacila motorolu na pod

-

Predsjednik Osnovne sindikalne organizacije KCUS-a pisao je v.d. generalnog direktora ove ustanove Alenu Pilavu i predsjedniku Upravnog odbora ustanove Benjaminu Kulovca povodom napada bivše direktorice Sebije Izetbegović na radnika obezbjeđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

- Od predsjednika Osnovne sindikalne organizacije Klinički centar Univerziteta u Sarajevu smo upoznati o napadu na radu na Saida Spiljka, zaposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (u daljem tekstu: KCUS-a) od Sebije Izetbegović, bivše generalne direktorice KCUS-a. Kako je navedeno, 05.12.2023. godine, oko 10:00 sati Sebija Izetbegović je pokušala ući na kapiju KCUS-a koja je namijenjena za ulaz dostavnih vozila i generalnog direktora KCUS-a, kao i drugih vozila čiji je ulaz u KCUS najavljen. Kolega Said Spiljak, koji obavlja poslove zaštitara u KCUS-u, budući da nije imao najavu za ulazak imenovane sa vozilom i postupajuci po pravilima o internoj kontroli KCUS-a, Sebiji Izetbegović nije dopustio ulaz kroz pomenutu kapiju, te je Sebija Izetbegović vozilom ušla na glavni ulaz KCUS-a, zatim došla do kolege Said Spiljka, bacila njegovu motorolu na pod i pljunula ga, uz psovke i druge pogrdne riječi kojih se kolega Spiljak, zbog doživljenog stresa, i ne sjeća. O ovom nemilom dogodaju, pisali su i brojni portali.

Imajući u vidu navedeno, a prije svega činjenicu da je kolega Said Spiljak samo radio svoj posao shodno važećim procedurama na KCUS-u, kao i zakonske i podzakonske propise, te interne akte KCUS-a, a kojim se reguliše rad, ponašanje i postupanje zaposlenih na radnom mjestu, kao i ponašanje pacijenata, a prije svega obaveza poštivanja časti, dostojanstva i ugleda radnih kolega, obraćamo Vam se ovim putem sa zahtjevom da povodom napada na Skopljak Saida na radnom mjestu od strane Sebije Izetbegović, bivse generalne direktorice KCUS-a koji se prema našim saznanjima, desio 05. decembra tekuće godine, provedete sve procedure propisane pozitivnim propisima, potpuno i pravilno utvrdite činjenično stanje i shodno tome donesete odgovarajuće odluke, a sve kako bi se očuvao integritet i dignitet radnika KCUS-a i spriječile ovakve neželjene situacije - navodi se.