Sindikat policije FBiH: Ako izostanu adekvatna rješenja za migrante, bit ćemo dovedeni u situaciju da brojimo ljudske žrtve

asd
Građani i policija, nažalost, trpe posljedice pogrešnih odluka i nedostatak planskih rješenja koja će, između ostalog, uključivati i smještaj migranata, navode iz MUP-a KS

Iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH pozivaju nadležne organe i institucije da napokon učine neophodne iskorake i sistemski riješe određena pitanja u vezi s migrantskom krizom.

- Sa sigurnosnog aspekta nezamislivo je donijeti odluku prema kojoj je tako veliki broj migranata (oko 3.500), koji su uz različitih zemalja porijekla i sa ogromnim međusobnim animozitetima i različitostima, smješten u kampu Blažuj ili što je to bio slučaj u pojedinim kampovima kod Bihaća. U više navrata se o tome upozoravalo, međutim, adekvatna reakcija je izostala - saopćeno je.

Krađe, razbojništva, tučnjave...

Navode da migranti ne mogu i ne smiju postati samo problem policije jednog ili dva kantona i njima se moraju mnogo ozbiljnije baviti nadležni organi.

- A građani i policija, nažalost, trpe posljedice pogrešnih odluka i nedostatak planskih rješenja koja će, između ostalog, uključivati i smještaj migranata u mnogo manjim brojevima na više lokacija po cijeloj zemlji.

Jasno je da ne smijemo sebi dozvoliti i generalizovati migrantsku populaciju, te tako sve migranate smatrati nasilnicima i kriminalcima, jer je vidljivo da među istim ima jako veliki broj onih koji se ponašaju u skladu sa zakonima ove zemlje i očigledno su u stanju migrantskih potreba, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je jedan značajan broj onih koji su počinili razna krivična djela, među kojima su krađe, razbojništva, učestvovanja u tuči, pa čak i ubistva - saopćeno je.

Navode da ovaj put broje oštećena vozila i utvrđuju materijalnu štetu.

Zahtjevaju urgentno djelovanje

- Ali ako izostanu adekvatna rješenja, bićemo dovedeni u situaciju da brojimo ljudske žrtve, kojih je, nažalost već bilo. Čestitamo policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS koji su na terenu neposredno učestvovali u izvršenju zadatka, povrijeđenim kolegama i službeniku migrantskog centra želimo brz oporavak, te sve migrante pozivamo da se ponašaju u skladu sa zakonima ove zemlje, a policijske službenike da u punom kapacitetu primjenjuju zakonska ovlaštenja s ciljem zaštite svojih i života građana. Sve pohvale zaslužuje policija, posebno Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona, koje su najviše opterećene problematikom vezanom za migrante - saopćeno je iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Od organa nadležnih za pitanje migracija zahtjevaju urgentno djelovanje uz koordinaciju i aktivno učešće međunarodnih organizacija, kako se ovakve i slične scene kakve su bile u Blažuju nikad više ne bi nigdje ponovile.