Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja ukazuje na milione KM koji nedostaju u budžetu KS

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, potpisao je pismo upućeno Vladi kantona Sarajevo i ministarstvima fiannsija i obrazovanja, a povodom, kako se tvrdi, izuzeća bitnih stavki iz prijedloga budžeta KS za 2019. godinu.

Kako se navodi u saopćenju, u jučerašnjoj objavi Ministarstva finansija KS, između ostalog, navodi se da su bruto plaće u sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja povećane za 10,9 mil KM u skladu sa novom osnovicom. Također, Sindikat navodi da vlada ima obavezu da u budžetu za predškolski odgoj i osnovni odgoj i obrazovanje svake kalendarske godine planira i obezbijedi ukupan iznos za isplatu novčanih naknada za rezultate rada u iznosu od minimalno 1,5 posto od iznosa bruto plaća radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja. Ipak, Sivro odnosno Sindikat navodi da tog novca nema.

"Za ovu namjenu u nacrtu Budžeta za 2019. godinu umjesto 1.200.000,00 KM nema niti jedne jedine KM.Možemo doći do sljedećih zaključaka: da Vlada i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo ne poštuju zaključke Vlade Kantona Sarajevo, odnosno ono čime se obavežu usmeno je potpuno bezvrijedno i predstavlja lažnu nadu za sve one na koje se odnosi; drugo - da Vlada i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo ne poštuju Kolektivni ugovor čiji je Vlada KS supotpisnik, odnosno oni krše i pismene dogovore, koji imaju zakonsku snagu što može dovesti do velikih materijalnih i nematerijalnih posljedica po Kanton Sarajevo i ono najgore, Vlada i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo ne poštuju prosvjetne radnike i šalju jasnu poruku javnosti da nisu najbolji oni koji se trude i da njihov rad ne treba posebno stimulisati. Šalju svima nama jasnu poruku da se rad ne isplati i da ne treba raditi", kaže se u saopćenju.

Podsjeća se da je Vlada KS 4.10.2018. godine dala saglasnost za zapošljavanje 58 radnika na neodređeno radno vrijeme na osnovu koje je 7.11.2018. godine raspisan javni konkurs u JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" Sarajevo. 

"Istovremeno za tih 58 radnika nisu planirana sredstva u nacrtu Budžeta KS za 2019. godinu jer bi ta škola u Nacrtu imala 103 radnika i 1,2 miliona KM više. Vlada KS nije planirala sredstva u nacrtu Budžeta za 2019. godinu za zapošljavanje 50 odgajatelja u JU 'Djeca Sarajeva' Sarajevo niti je planirala zapošljavanje 50 stručnih saradnika, asistenata i ostalog stručnog osoblja u osnovne škole za što je neophodno planirati minimalno 1,8 miliona KM. Zbog toga u 2019. godini neće doći do ukidanja liste čekanja u JU 'Djeca Sarajeva', dakle ispaštat će i dalje najmlađi stanovnici Kantona Sarajevo. Zbog navedenog veliki gubitnici će i dalje biti naše kolege koje rade s djecom u inkluziji, a najveći gubitnici po tom pitanju su naši učenici i njihovi roditelji u osnovnim školama koji trebaju stručnu pomoć, posebno oni koji su u inkluzivnom obrazovanju. Nismo niti ćemo zaboraviti naglasiti da 416.000 KM nedostaje u nacrtu Budžeta KS za 2019. godinu za finansiranje rada 17 radnika JU OŠ 'Malta' Sarajevo, koji odgajaju i obrazuju 123 učenika u EC Nova Kasaba. Sramota je biti u Vladi koja nema senzibiliteta za djecu iz Nove Kasabe, senzibiliteta za njihovu i borbu njihovih roditelja za identitet, pravo na jezik i pravo na kvalitetno i pravično obrazovanje", zaključuje se u saopćenju.