Sinoć u Cazinu održana javna tribina pod nazivom „U susret Europskom danu darivanja organa“

Hhh

Sinoć je u Domu kulture u Cazinu, sukladno epidemiološkim mjerama, održana javna, edukativna tribina „ U susret Europskom danu darivanja organa“.

Na temelju odlike Vijeća Europa, svaka druga subota u 10. mjesecu obilježava se kao Europski dan darivanja organa i zahval donorima organa i tkiva.
Ovaj mjesec posvećen  donaciji i transplantaciji organa započeli smo edukativnom tribinom iz USK.

Tribina je održana u organizaciji Donorske mreže u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH a pod pokroviteljstvom Vlade USK i gradonačelnika grada Cazina.

Ovo je prva tribina koju su ove dvije NVO organizirale nakon što je proglašena pandemija. Zadnja tribina na sličnu temu je bila u Sanskom Mostu 5.3. 2020. i za obadvije tribine velika zasluga pripada povjerenici Donorske mreže u BiH  za USK, g-đi Jasmini Crnkić iz Sanskog Mosta koja je i sama transplantirala jetru.

S temom donacije i transplantacije organ, bubrežne bolesti, njene prevencije i načina liječenja, te o moždanoj smrti i Donorskoj mreži u BiH govorili su prof.dr. Enisa Mešić i dr. Narhela Mujačić iz našeg najbolje transplant bolnice. UKC Tuzla.

Na početku tribina, nazočnima su se obratili ministrica zdravstva USK . načelnik grada Cazina , glavni ima medžlisa grada Cazina i direktor bolnice u Sanskom Mostu.

Veliki doprinos organizaciji da li su i članovi Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika USK na čelu sa g.Albertom  Fazlijajem kojemu je prije nekoliko godina transplantiran bubreg.

Na kraju više od polovice nazočnih na tribini pristupilo je potpisivanju donorske kartice što samo po sebi govori o uspješnosti ove prve „pandemijske“ tribine

U ima Donorske mreže u BiH i UDITB F BiH izražavamo veliku zahvalnost građanima grada Cazina i svima koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju ove jako dobre tribine.