"Sinovi Mahale" prisjetili se Srebrenice, proučili Fatihu i bacili 35 karanfila u Neretvu

Udruženje "Sinovi Mahale" iz Mostara četvrti put je na dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici upriličilo niz događaja. U toku održavanje dženaze u Srebrenici sa skakaonice "Azer Dželilović" upriličen je skok bez aplauza, u Šehidskom parku učenjem Fatihe odata je počast žrtvama, a s mosta Hasana Brkića u Neretvu djeca mostarskih naselja Donja Mahala i Luka bacili su simboličnih 35 karanfila.

Dževad Pašić, predsjednik Udruženja "Sinovi Mahale", kazao je kako je ovo četvrta godina kako se udruženje kroz organizaciju različitih dešavanja prisjeća žrtava genocida u Srebrenici, kako je to obaveza i ljudska, ali i moralna.

"Zadnjih dana smo radili dosta, u Šehidskom parku naš umjetnik Maid Mido Redžić iscrtao je mural koji treba da građanima Mostara, posebno novim generacijama, govori šta se to desilo u Srebrenici. Žrtve Srebrenice, ali i Prijedora, Sarajeva, ..., brojnih naših gradova, nikad ne smijemo zaboraviti. Možemo oprostiti, ali nikad zaboraviti. Svake godine želimo iz Mostara poslati poruku da suosjećamo s preživjelima, s majkama, sestrama, svima. Osjećamo njihovu bol, jer je i Mostar imao svoju tragediju", izjavio je Pašić.

Kazao je kako je danas dan šutnje, te kako se nada da će se iz godine u godinu ovaj datum kod nas obilježavati sa sve više dostojanstva i simbolike.

"Ponosan sam na ovaj mural, a ovdje u parku će biti za dvadesetak dana otvorena i Spomen soba posvećena svim žrtvama rata. Na izradi sobe pomogli su posebno Edin Mušić, Šerif Špago i Safet Oručević, a Centar za mir je ustupio arhivski materijal koji će biti izložen", kazao je Dževad Pašić.

Nakon proučene Fatihe u Šehidskom parku, okupljeni građani Donje Mahale i Luke susreli su se na mostu Hasana Brkića, a najmlađi Mostarci bacili su 35 karanfila u Neretvu