SIPA hapsi zbog lažnih fakultetskih diploma iz Goražda

.
Pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih u više gradova u Bosne i Hercegovine, Goraždu, Sarajevu, Zenici, i Travniku.

 

Akcijom je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH, a odnose se na kaznena djela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma, pranje novca i druga kaznena djela.

 

U okviru predmeta istražuje se povezanost osumnjičenih sa pravnim i fizičkim osobama u inozemstvu.


“Nakon što se aktivnosti provedu, javnosti ćemo biti u mogućnosti dati više informacija”, saopćeno je iz SIPA-e.

Inspektori SIPA-e sprovode akciju zbog prijava o načinu funkcionisanja Internacionalnog univerziteta u Goraždu i izdavanja diploma.

Mjesecima su trajale optužbe za kriminal i neslaganje nekadašnjeg rektora prof. dr Hajriza Bećirovića i generalne menadžerice univerziteta Edine Brutus.

Edina Brutus je prije nekoliko dana za Istraga.ba rekla da je ona prodala Univerzitet i “da je ne interesuje više šta se dešava s tom pričom”. Istraga je prošle sedmice objavila da je italijanska mafija sa Sicilije organizovala izdavanje lažnih diploma medicinskih nauka koje su, potom, korištene u Italiji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Libiji.

“Mi nikada nismo izdavali diplome. Nikada nijedna diploma nije otišla u Italiju. Kod nas je bilo studenata, ali su bili ispisani. Nikad nijedna diploma nije izdata italijanskim studentima”, ustvrdila je Brutus.

“Izdavali smo”, s druge strane rekao je Hajriz Bećirović koji je bio rektor.

 

Internacionalni univerzitet iz Goražda je navodno štampao diplome štampariji na Grbavici u Sarajevu, a iza svega stoji Italijan Salvatore Messina.

Ova visokoškolska ustanova došla je u fokus kada je više od 80 Italijana završilo Fakultet zdravstvenih studija – smjer fizioterapija na Internacionalnom Univerzitetu Goražde, ali im je Komora zdravstvenih tehničara svih profila (KZTFBiH) odbila izdati licence za rad na području Federacije BiH zbog sumnje u regularnost studija i niza utvrđenih nepravilnosti.