SIPA se oglasila nakon akcije “Pero”: Uhapsili smo 20 osoba

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Pero”.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “organizirani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, “primanje dara i drugih oblika koristi”, “poreska utaja” i “pranje novca”.

Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Takođe, SIPA je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizičke i tri pravne osobe.

Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA-e u prostorijama MUP-a, USK, 11 osoba lišenih slobode predato je danas nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, te MUP-ova Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Zeničko dobojskog kantona, saopćeno je iz SIPA-e.

Izvor: