SIPA zaprimila Komšićev zahtjev za provjeru Tegeltije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poslao je zahtjev za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave - Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo Tegeltija

Državna agencija za istrage i zaštitu u ponedjeljak je zaprimila zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave - Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo gospodin Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je to danas za N1 uz pojašnjenje da je rok za provjeru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine propisan članom 10d. stav (7), Zakona o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine i iznosi osam dana, a počinje teći od dana zaprimanja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjednistva Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija izvršila je provjeru Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zaključila da navedeni ispunjava sve zakonom imenovane propise za obnašanje ove funkcije.

Centralna izborna komisija BiH je u postupku provjere utvrdila da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Centralna izborna komisija BiH će u slučaju da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, navodi se iz CIK BiH.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak nije održalo vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu trebao biti prijedlog mandatara za novi saziv Savjeta ministara.