SIPA zbog pranja novca uhapsila jednu osobu, oštećena njemačka kompanija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na graničnom prelazu Izačić, lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela ”Pranje novca” iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Navedeno lice je prethodno zadržano na izlazu iz BiH od strane policijskih službenika Granične policije BiH, saopšteno je iz SIPA-e.

Lišenju slobode osumnjičenog predhodila je višemjesečna istraga koju je SIPA provela po naredbi Tužilaštva BiH, u vezi čega je dana 07.03.2018. godine podnijet Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv dva fizička lica i jednog pravnog lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ”Pranje novca” iz člana 209. KZ BiH.

Iz opisa sumnje proizilazi da je djelo počinjeno na način da su u cilju prikrivanja prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 372.792,02 EUR-a, kao ovlaštena lica za raspolaganje novčanim sredstvima, koristili račune jednog pravnog lica, otvorene kod UniCredit banke a.d. Banja Luka i NLB banke a.d. Banja Luka, te na iste primili šest bezgotovinskih ino uplata sa računa jedne od njemačkih kompanija, u ukupnom iznosu od 372.792,02 EUR-a. Navedena sredstva su pribavljena počinjenjem prevare na štetu njemačke kompanije, te su bezgotovinski transferisana i gotovinski isplaćivana sa računa.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lice lišeno slobode će biti predato  u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.