Širenje meningitisa u BiH: Glavni simptomi su glavobolja, temperatura i povraćanje

.

U proteklih 20 dana na području Gračanice registrirano je šest slučajeva virusnog meningitisa kod djece, a načelnica Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Rahima Jahić ukazuje na zabrinjavajuće stanje.

U Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u proteklih 20 dana hospitalizirano je šestero djece kod kojih je iz likvora izolovan entero virus te konstatovan serozni meningitis.

Načelnica klinike Rahima Jahić u razgovoru za Klix.ba kaže da je riječ o virusnom obliku meningitisa, istaknuvši da se od ukupno šestero djece, njih troje i dalje nalazi na bolničkom liječenju.

“U kontekstu širenja virusa u kratkom periodu stanje je zabrinjavajuće, a navodi se da šestero djece dolaze iz jedne škole, odnosno obdaništa. Troje djece je još uvijek na liječenju, jučer je otpušteno dvoje, a ranije još jedno. Kod svih njih je dijagnosticiran virusni meningitis, a punkcijom je u likvoru izolovan enterovirus”, kazala je Jahić za Klix.ba.

Pacijenti u izolaciji

Pacijenti koji se trenutno nalaze u bolnici su u izolaciji, odvojeni jedni od drugih te su pod konstantnim nadzorom ljekara. S njima u sobama su i njihovi roditelji.

“Trenutna epidemiološka situacija je za praćenje, liječenje naših pacijenata u svim slučajevima je bilo simptomatsko, a djeca su kao zajedničke simptome navodila glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu i povraćanje”, dodaje Jahić.

Inače, u posljednja dva mjeseca od seroznog meningitisa u tuzlanskom UKC-u su liječena još četiri pacijenta iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Lukavca. Ti slučajevi su bili pojedinačni, za razliku od trenutne situacije u Gračanici.

Jahić navodi da su širenju virusa izvjesno mogle pogodavati povišene temperature zraka, istaknuvši da je riječ o respiratornoj infekciji koja se prenosi kapljično, odnosno kašljanjem, kihanjem i boravkom u istom prostoru.

Proces testiranja

Testiranje na meningitis se vrši lumbalnom punkcijom – postupkom kojim se iz slabinskog (lumbalnog) dijela kičmenog kanala uzima mala količina likvora (cerebrospinalne tečnosti), a koji se potom analizira.

“U tom likvoru, koji predstavlja tečnost iz kičmene moždine, odnosno mozga se izoluje virus. S druge strane, virusni meningitisi ne bi trebali nositi dugoročne posljedice po zdravlje pacijenata. Mi svu djecu koja bivaju hospitalizirana u našoj klinici naručujemo na kontrolni pregled”, naglašava Jahić.

O svemu je obaviješten Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i nadležni epidemiolozi, a kako je potvrđeno za Klix.ba, određene aktivnosti u kontekstu sprečavanja širenja bolesti danas su poduzete na terenu.