Širi se prisustvo susjeda u BiH: Čović i Plenković otvorili Konzulat Hrvatske u Livnu

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović i premijer Hrvatske Andrej Plenković otvorili su Konzulat Republike Hrvatske u Livnu. Hrvatska na taj način širi svoju konzularnu mrežu u našoj zemlji, a još jednom je istaknuta dobra saradnja na svim poljima.

Poslije svečanosti otvaranja Čović se zahvalio Plenkoviću na "pomoći u stabiliziranju i stvaranju Bosne i Hercegovine kao moderne i evropske države".

"Ono što smo u diplomatskom i ekonomskom pogledu radili posljednje dvije godine potpuno smo završili. Veselim se našoj budućoj saradnji, a ono što nam je danas jako važno je da Republika Hrvatska i njena Vlada stoje uz Bosnu i Hercegovinu kao strateškog partnera. Naša ekonomska saradnja se mjeri milijardama i duboko sam uvjeren da će ova diplomatska mreža učiniti da saradnja bude još efikasnija", izjavio je Dragan Čović.

Čović je kazao da vjeruje da dosad urađeno predstavlja podsticaj za HDZ BiH da se izbori u Bosni i Hercegovini u predstavljanju svog naroda, da osigura legitimno predstavljanje i jednakopravnost sva tri naroda u državi. 

"Odmah poslije izbora želimo uspostaviti vlast i krenuti u izgradnju Bosne i Hercegovine po standardima i mjerilima Evropske unije", kazao je Čović.

Na pitanje novinara kako to da se konzulat otvara mjesec dana prije izbora, Čović je kazao da se otvara kad se može organizirati i da nema baš nikakve veze s izborima.

"Mi smo prije godinu dana dogovorili otvaranje dva konzulata RH, jedan u Vitezu, drugi u Livnu. Dogovorili smo i otvaranje predstavništva Privredne komore i HRT-a i završili sve daleko od izbora. Ovdje je kampanja godinu dana, tako da to nema veze, a nastavit ćemo i poslije izbora još intezivnije raditi", odgovorio je.

Andrej Plenković, premijer Vlade Republike Hrvatske kazao je kako je ovo još jedan dokaz privrženosti Hrvatske da razvija prijateljske, partnerske i strateške odnose s BiH.

"Uz postojeću diplomatsko-konzularnu mrežu (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka i Vitez), otvara se i ovaj konzulat u Livnu, te je prisustvo Hrvatske u BiH jako rašireno. Želimo omogućiti svim građanima Bosne i Hercegovine da iskoriste tu mrežu za što bolje odnose s Hrvatskom. Trgovinska razmjena je veća od dvije milijarde eura, ukupna ulaganja Hrvatske u BiH su veća 1,2 milijarde eura... Osim spomenutog, uspostavili smo i let Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, imamo dinamične političke i diplomatske odnose", izjavio je Plenković.

Još jednom je istakao kako posebno podržava reformske procese u Bosni i Hercegovini, posebno njen evropski put. 

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Livna Luka Čelan i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. Konzulat je smješten u zgradi stare općine, zdanju iz austro-ugarskog perioda.