Sirijska vojska ušla u ISIL-ovo uporište Mayadin

Home

Sirijska vojska ušla u ISIL-ovo uporište Mayadin


Sirijska vojska je danas ušla u grad Mayadin, jedno od posljednjih uporišta oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na istoku Sirije, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), a prenose agencije.

„Uz podršku ruske avijacije, režimske snage su ušle u Mayadin i zauzimaju zgrade na istoku grada“, rekao je direktor te NVO Rami Abdul Rahman.

Zauzimanje Mayadina je dio ofanzive sirijske Vlade za izbacivanje ISIL-a iz provincije Deir ez-Zor.

Područje ovog grada bilo je meta i jučerašnjih krstarećih raketa koje su ruske podmornice ispalile iz Sredozemnog mora.

Zarobljeni mještani

A u centralnoj Siriji su borci povezani sa Al-Kaidom danas napali selo koje se nalazi na granici teritorija pod kontrolom Vlade i pobunjeničkih grupa, prenosi agencija AP.

Napad na selo Abu Dali u provinciji Hama predvodi grupa Tahrir al-Sham. Ta grupa je sve utjecajnija u sjeverozapadnoj provinciji Idlib kao i na sjeveru provincije Hama, gdje napadaju i druge pobunjenike i područja pod kontrolom Vlade.

Prema navodima Opservatorija, nekoliko mještana je zarobljeno. Agencija Iba, povezana sa boračkim grupama, nije spominjala taj napad ali je navela kako su ruski avioni bombardirali područja pod njihovom kontrolom u sjevernoj Siriji.

Izvor: Agencije

 
Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 06/10/2017 - 18:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top