Sirijski režim za pola godine izveo blizu 3.000 napada barel-bombama

Snage odane režimu sirijskog predsednika Bashara al-Assada su u prvih šest meseci ove godine u napadima na naseljena mesta širom Sirije upotrebile blizu 3.000 razornih barel bombi.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) objavila je izveštaj o napadima koje su snage sirijskog režima izvele na područjima koja su pod kontrolom naoružane sirijske opozicije.

U izveštaju se navodi da su režimske snage upotrebile najmanje 2.908 barel-bombi i da je u tim napadima ubijeno najmanje 169 civila.

Među stradalima je 44 dece i 52 žene.

Mete napada i civilni kompleksi

Takođe se navodi da su među metama tih napada bila i najmanje 32 civilna kompleksa, uključujući devet džamija i 18 zdravstvenih centara.

SNHR poziva međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na sirijski režim kako bi se obustavila upotreba razornih barel-bombi, te poziva na prekid slanja finansijske i oružane pomoći režimu.

Barel-bombe, poznate i kao eksplozivna burad ili bure-bomba, su vrsta improvizovanog eksplozivnog sredstva jeftine izrade i velike razorne moći.

Snage sirijskog režima intenzivno koriste tu vrstu oružja u napadima na naseljena mjesta.

Reč je o buretu napunjenom eksplozivom koje se izbacuje iz helikoptera i izaziva velika razaranja u naseljenim područjima.